Rembrantova Noćna straža stigla kući

Rembrantova Noćna straža stigla kući

Pop kultura -
Remek-delo vraćeno je u Kraljevski muzej u Amsterdamu, koji će, nakon desetogodišnje restauracije, ponovo biti otvoren za javnost idućeg meseca

AMSTERDAM - Rembrantovo remek-delo "Noćna straža" vraćeno je u Kraljevski muzej u Amsterdamu, koji će, nakon desetogodišnje restauracije, ponovo biti otvoren za javnost idućeg meseca.

Kako prenosi AP, premeštanje neprocenljive slike holandskog majstora iz privremenog krila u glavnu zgradu Rijksmuzeja obavljeno je danas uz gotovo vojničku preciznost.Čitavu operaciju pratilo je nekoliko desetina policajaca. Slika, veličine 363x438 centimetara, najpre je smeštena u klimatizovanu škrinju, a zatim kranom prebačena u drugu galeriju.

"Nocna straža", možda Rembrantovo (1606-1669) najčuvenije delo, nastala je 1642. godine i predstavlja grupni portret musketara amsterdamske gradske straže.

Prvobitno nazvana "Družina Fransa Baninga Koka i Vilema van Rujtenbuha", slika je u 18. veku preimenovana u "Noćna straža".Iako pogrešan, s ozbirom da je Rembrant naslikao prizor koji se odigrava danju, naziv se ipak zadržao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track