ZA MLADE AVGANISTANKE: Madona prodaje Ležeovu sliku za 7 miliona dolara

Apstrakcija

ZA MLADE AVGANISTANKE: Madona prodaje Ležeovu sliku za 7 miliona dolara

Pop kultura -
Ležeova slika, koju je Madona kupila, takođe, na aukciji u Sotebiju 1990. godine, nastala je 1921. kao deo serije radova na kojima su predstavljene žene u kompozicijama mrtve prirode

NJUJORK - Nakon holivudske zvezde Anđeline Džoli, koja je nedavno najavila prodaju nakita radi finansiranja škole u Avganistanu, pop diva Madona je rešila da se rastane od jedne apstraktne slike koju poseduje više od 20 godina kako bi podržala obrazovanje devojčica u toj azijskoj zemlji.

Kako prenosi AP, reč je o radu francuskog slikara Fernana Ležea (1881-1955) - "Tri žene za crvenim stolom" za koju se očekuje da će 7. maja na aukciji u Sotebiju, u Njujorku, dostići cenu od pet do sedam miliona dolara.Popularna pevačica je izjavila da želi da "proda nešto vredno za nešto što nema cenu" u zemljama u kojima je obrazovanje žena retko ili nepostojeće.

Ležeova slika, koju je Madona kupila, takođe, na aukciji u Sotebiju 1990. godine, nastala je 1921. kao deo serije radova na kojima su predstavljene žene u kompozicijama mrtve prirode.Neke od slika iz te serije mogu se videti u Muzeju umetnosti u Dalasu, u Teksasu, kao i u muzeju likovnih umetnosti Fondacije Bejeler u Bazelu, u Švajcarskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track