Pedeset nijansi - Siva zabranjena u Americi

Sporne knjige

Pedeset nijansi - Siva zabranjena u Americi

Pop kultura -
Na listi se nalaze dela koja su mete pritužbi roditelja, nastavnika i javnosti zbog uvredljivog jezika ili seksualnog sadržaja

NJUJORK - Erotski roman E.L.Džejms "Pedeset nijansi -Siva" našao se u probranom društvu nobelovke Toni Morison, kao i miljenika kritike Haleda Hoseinija, na listi knjiga zabranjenih u bibliotekama u SAD.

Erotska trilogija Džejmsove se danas našla na 4. mestu godišnje liste "spornih knjiga" koju sastavlja Američko udruženje bibliotekara. Na listi se nalaze dela koja su mete pritužbi roditelja, nastavnika i javnosti zbog uvredljivog jezika ili seksualnog sadržaja.

Na prvom mestu ovogodišnje liste našao se "Captain Underpants" (Kapetan Gaće) Dava Pilkija zbog uvredljivog jezika i sadržaja neprimerenog za decu. Potom sledi nagrađivani "The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian" (Apsolutno istiniti dnevnik Indusa na određeno) Šermana Aleksija, "Thirteen Reasons Why" (Trinaest razloga zašto) Džeja Ašera. Na listi je i nobelovka Toni Morison sa romanom "Voljena" koji tu našao zbog seksualnog sadržaja i verskog nasilja.

"Uzbudljivo je biti na listi na kojoj se često nađu Mark Tvejn, Harper Li i Maja Angelou", naveo je Pilkli u saopštenju. "Ono što mene brine je da će neki roditelji videti ovu listu i zabraniti svojoj deci da pročitaju 'Kapetana' iako sami nisu pročitali knjige".

Kancelarija za intelektualne slobode udruženja bibliotekara primila je prošle godine 464 pritužbe što je skok od 25 posto u odnosu na 2011. ali i dalje znatno niže nego 1980ih i 1990ih. Tačan broj knjiga koje se stvarno i sklone sa polica nije poznat, piše AP.

Trilogija "Pedeset nijansi" koja se u SAD pojavila prošlog proleća (a ubrzo potom i u Srbiji) povučena je iz biblioteka u Džordžiji i Floridi jer je procenjeno da je previše erotična i suviše loše napisana.

Na listi se međutim često nađu i dela izuzetno priznatih i cenjenih autora poput Morisonove, Haleda Hoseinija i njegovog "Lovca na zmajeve", Džona Grina, Pitera PArnela i Džastin Ričardson, Žanet Vels...

Knjige koje se nađu na listi često su i mera popularnosti. Poslednjih godina sa top 10 liste ispali su romani Dž. K. Rouling o Hariju Poteru, "Sumrak" Stefani Majer, "Igre gladi" Suzan Kolins.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track