Somborski Hamlet iz Mrduše Donje u BDP
Foto: Somborsko Narodno Pozorište

8. maja

Somborski Hamlet iz Mrduše Donje u BDP

Pop kultura -
Iako napisana pre 40 godina, i dalje aktuelna ova predstava govori o našoj vlastoljubivosti, pohlepi i primitivizmu

BEOGRAD - Komedija Ive Brešana "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" u režiji Kokana Mladenovića i izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora, gostovaće na sceni "Rade Marković" Beogradskog dramskog pozorišta 8. maja.

Iako napisana pre 40 godina, i dalje aktuelna ova predstava govori o našoj vlastoljubivosti, pohlepi i primitivizmu koje se ne menjaju već, nažalost, opstaju kao "neuništiva devijacija našeg mentaliteta i našeg vremena", navodi se u najavi BDP-a.

Predstava je premijerno izvedena u Somboru 7. septembra 2012. godine, a na ovogodišnjem 42. festivalu "Dani komedije" u Jagodini osvojila je tri nagrade.

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje dobio je Saša Torlaković, nagradu za najbolju mladu glumicu dobila je Ivana V. Jovanović i nagradu za najbolje rediteljsko ostvarenje dobio je Kokan Mladenović.

Mate Bukara je glavni čovek u selu Mrduša Donja. Vlast deli sa starcem Puljom, koji opstaje na vlasti unazad već skoro pedeset godina, i Mačkom, koji je spreman da uradi sve ne bi li ličio i dostigao svoj jedini uzor i autoritet u životu, njegovog Matu.

Radi razvitka "multikulturnog multietnicizma" u selo Mrduša Donja Evropska komisija za evroregionalne integracije donira 800.000 evra pod uslovom da se u selu izgradi Multikulturni centar i razvije kultura.

Mate odluči da za sebe zadrži najveći deo novca, veći deo podeli Pulji i Mačku, a ostatak razdeli ostalim seljanima. Novca više nema, a za nedelju dana, baš na Vidovdan, treba da dođe predstavnica Evropske komisije na uvid situacije.Jedini seljak koji je bio u pozorištu i pogledao predstavu je Šimurina, koji im prepriča sadržaj Šekspirovog Hamleta i predloži da ga spreme. Seljanima se priča dopadne i Mate, odslušajući po prvi put radnju jednog pozorišnog komada, odluči da svi zajedno spreme i odigraju Hamleta.

Pošto im je, nepismenima, radnja komada teška i za čitanje, seoski učitelj biva primoran da tekst Hamleta "popravi" i da u njega "metne kakav etno".Prema rečima reditelja: "Bukara i ostala fukara su i dalje tu, agresivniji nego ikada, primitivni i osokoljeni, presvučeni u nove boje novih političkih partija, vazda spremni da zgrabe i dograbe, otkinu i ujedu, sposobni da iz svakog istorijskog ambisa ispuze neokrnjeni, gladni moći i žedni uspeha po svaku cenu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track