GUČA 2013: Kusturica otvara, Bregović zatvara sabor trubača

GUČA 2013: Kusturica otvara, Bregović zatvara sabor trubača

Pop kultura -
Ovaj umetnički dvojac imao dugu i više nego uspešnu saradnju pre nego što su prekinuli rad na zajedničkim projektima pre desetak godina

Već mesecima je poznato da Goran Bregović i njegov orkestar za svadbe i sahrane velikim koncertom zatvara festival ove godine, ali saznanje da će Emir Kusturica biti domaćin sabora daje poseban ton 53. Saboru trubača u Guči (5-11. 8).Veliki mag umetnosti, antiglobalističke filozofije i gorštačke mudrosti Kusturica će otvoriti festival u ponedeljak, 5. avgusta posle čega će sa svojim odličnim muzičarima svirati u četvrtak 8. avgusta u 22 časa, na glavnoj bini u Guči, piše na zvaničnom sajtu festivala. Samo tri dana kasnije, u nedelju 11. avgusta u 17h koncert će održati i Goran Bregović sa svojim trubačima.

Guča je verovatno jednino mesto i događaj u svetu koji može ponovo napraviti ovakav spoj. Istina, oni neće svirati na istoj bini zajedno, ali čini se da nisu bili bliže jedan dugom godinama, tako da ovogodišnji sabor može biti posrednik u obnavljanju njihove poslovne saradnje i prijateljstva.

Zanimljivo je da je ovaj umetnički dvojac imao dugu i više nego uspešnu saradnju pre nego što su prekinuli rad na zajedničkim projektima pre desetak godina. Kusturica i njegovi filmovi obeležili su Bregovićev rad i otvorili mu vrata svetske muzičke scene, što je on iskoristio na najbolji mogući način i izgradio značajnu karijeru.Kako god, jedno je sigurno, ovaj 53. Festival će biti upamćen, što kažu saboraši „zadugo“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track