Gandijeve sandale na aukciji

Gandijeve sandale na aukciji

Pop kultura -
Kupci će moći da se nadmeću i za par kožnih sandala koje potiču ih Gandijeve kuće nadomak Bombaja, gde je živeo od 1917. do 1934.

Par sandala i nekoliko drugih ličnih predmeta Mahatme Gandi biće prodato na aukciji koja će se održati 21. maja u Ladlou, na severozapadu Engleske, saopštila je aukcijska kuća Muloks.

Najavljena kao "jedna od najvećih zbirki suvenira vezanih za Mahatmu Gandi", kolekcija u ponudi obuhvata pisma, litografije, slike, fotografije, audio snimke, činije, jednu pljosku i jedan kačket od lana.

Na licitaciji će se naći i šal istkan od niti koje je otac indijske nacije sam ispreo, kao i dokument koji nosi Gandijev potpis i sadrži njegove poslednje instrukcije, a koji aukcijska kuća procenjuje na 47.400 evra.

Kupci će moći da se nadmeću i za par kožnih sandala koje potiču ih Gandijeve kuće nadomak Bombaja, gde je živeo od 1917. do 1934. Sandale, koje su "iznošene" i u "prilično lošem stanju", procenjene su na 10.000 do 15.000 funti.

Legenda kaže da je Gandi, trčeći za vozom, izgubio jednu sandalu. Ne želeći da propusti voz koji je kretao, odlučio je da baci i drugu kako bi njegova obuća mogla nekom da bude od koristi, što je savršena ilustracija njegove filozofije darežljivosti i pragmatizma.

Mohandas Karamčad Gandi (1869-1948), poznatiji kao Mahatma Gandi, bio je jedan od osnivača savremene indijske države i uticajan pobornik satjagrahe (nenasilnog protesta) Jedan indijski biznismen je za par Gandijevih kožnih sandala, sat, činiju i tanjir dao 1,8 miliona dolara na aukciji održanoj 2009. u Njujorku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track