AH, TE CIPELE: Šta su nosile Srpkinje u 19. i 20 veku

Izložba u Muzej primenjene umetnosti

AH, TE CIPELE: Šta su nosile Srpkinje u 19. i 20 veku

Pop kultura -
Obuća iz zbirke Odseka za tekstil i kostim datira iz perioda od oko 1830. do 1918. godine i prati proces transformacije kroz koji prolazi odevanje srpske građanske klase tokom 19. veka, od tradicionalne orijentalne nošnje ka evropskoj modi

BEOGRAD - Izložba "Ah, te cipele!", na kojoj će biti predstavljena ženska obuća 19. i 20. veka, biće otvorena 16. maja u Muzeju primenjene umetnosti.

U okviru postavke biće prvi put izloženo stotinak pari ženske obuće iz 19. i 20. veka koji se čuvaju u zbirkama Odseka za tekstil i kostim i Odseka za savremenu primenjenu umetnost MPU.

Ovu obuću, nošenu u Srbiji, sa strašću su sakupljale tri generacije kustoskinja muzeja, a sada je publici predstavljaju autorke izložbe Bojana Popović i Draginja Maskareli. Obuća iz zbirke Odseka za tekstil i kostim datira iz perioda od oko 1830. do 1918. godine i prati proces transformacije kroz koji prolazi odevanje srpske građanske klase tokom 19. veka, od tradicionalne orijentalne nošnje ka evropskoj modi.

Prvi primerci obuće ušli su u muzej odmah po osnivanju, 1951. godine, sa zbirkom slikara i grafičara Ljube Ivanovića. Reč je o tradicionalnim vrstama obuće koja je nošena kao deo gradske nošnje u 19. veku: papučama, mestvama i nanulama.

Primerci evropske modne obuće pridodati su 1957. godine: čizme za šetnju iz 1914. godine i satenske cipele za veče napravljene oko 1927. godine.

Na prvoj izložbi savremenog jugoslovenskog industrijskog dizajna, održanoj 1961. godine u Muzeju primenjene umetnosti, prikazani su i proizvodi fabrika obuće - "Koštane" iz Vranja, "Oro" sa Cetinja i Tvornice obuće "Derventa".Ženske cipele, artikal br. 4073, proizvedene u "Derventi" 1961. godine istovremeno su i prvi par savremene obuće koji je postao deo muzejskih kolekcija.Kada je pet godina kasnije osnovan Odsek za savremenu primenjenu umetnost, formirana je i kolekcija odevnih predmeta, nastalih od 1918. do danas.

Zahvaljujući, pre svega, poklonima darodavaca, ova kolekcija se intenzivno popunjava.Obuća, kao i drugi predmeti neophodni u svakodnevnom životu, odražava obilje pojava koje oblikuju svaku epohu.

Izložba "Ah te cipele!" svojevrstan je retrovizor koji nam dozvoljava da bacimo pogled na poslednja dva veka u istoriji Srbije, od kraja turskih vremena do kraja njenog postojanja u jugoslovenskoj zajednici naroda. Ukazuje i na ogromni tehnološki napredak postignut u 19. i 20. veku, koji je omogućio masovnu modnu proizvodnju i potrošnju. Pored toga, primerci izložene ženske obuće pružaju estetsko zadovoljstvo i svedoče o stalnim promenama mode i poimanja elegancije, luksuza, udobnosti, ženstvenosti i seksipila.Izložbu će otvoriti docent Univerziteta umetnosti u Beogradu Maja Studen Petrović, a posetioci će moći da je pogledaju do 16. novembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track