NASAMARENA: Anđelinu Džoli lekari prevarili da odseče dojke?

Teška sudbina čuvene američke glumice

NASAMARENA: Anđelinu Džoli lekari prevarili da odseče dojke?

Pop kultura -
Časopis Natural njuz tvrdi da nije bilo potrebe da se holivudska diva podvrgne drastičnom zahvatu i da je promenom ishrane mogla da spreči pojavu opake bolesti

NJUJORK - Anđelinu su brutalno nasamarili!Glavna vest u svim svetskim medijima u nedelji koja je za nama bila je odluka slavne glumice Anđeline Džoli (37) da odstrani obe dojke i najava da će isto uraditi s jajnicima zbog šanse od 87 odsto da dobije rak.Posle uklanjanja većeg dela grudnog tkiva, šanse da dobije kancer su, po Džolijevoj, sada svega oko pet odsto. Njena odluka, kao primer kako sve žene treba da vode računa o svom zdravlju, naišla je na opšte odobravanje."Procena rizika" je lažAli da li je sve zaista tako bajkovito?Nije, tvrde u časopisu Natural njuz. Istom ovom bizarnom logikom, tvrde oni, mogu se naterati muškarci da odseku sopstvene testise, jer postoji mogućnost da dobiju rak testira. Ipak, niko ovo ne radi jer jedan od osnovnih principa medicine jeste da ne operišete organe koji nisu bolesni.Ali najtužniji deo priče, prema Natural njuzu, jeste činjenica da su Anđelinu Džoli lagali. Ona nije imala rizik od 87 odsto da će dobiti rak dojke. Evo o čemu je reč: sama ideja o „procentima rizika“ je laž. U stvarnosti, svako od nas ima mikrotumore u telu. Rak nije nešto što vas „pogodi“ ili se „dobije“. Rak je nešto što se svakog dana sprečava odabirom načina života, pravilne ishrane i izbegavanjem rizičnog ponašanja. Dakle, kad se nekome kaže da ima velike šanse da dobije rak, pretpostavlja se da osoba nema kontrolu nad tom bolešću, što je laž.Čak je i Džolijeva, sa svojim genom BRCA 1, koji povezuju s rakom, mogla lako slediti dijetalni i životni plan koji potiskuje iskazivanje potencijala gena BRCA 1. To nije neka velika filozofija, niti je isuviše teško. Posebna dijetaPotrebno je bilo samo da jede mnogo sirovog limuna, crvenog grožđa ili crvenog vina, sirovog povrća iz porodice kupusa i jela bogata omega-3 kiselinama. Ista hrana za koju je poznato da sprečava formiranje bolesti srca, dijabetesa, Alchajmerove bolesti i drugih oboljenja. Naime, jedinjenje zvano indol-3-karbinol, koje se nalazi u kupusu ili brokoliju, zaustavlja iskazivanje štetnog potencijala gena BRCA 1.Anđelina Džoli, zdrava tridesetsedmogodišnjakinja, imala je više „šansi“ da umre na operacionom stolu nego da umre od tumora dojke, zaključuje Natural njuz.

Mnogo načina da se spreči rakPrema navodima časopisa, postoji ogroman broj manje drastičnih načina da se spreči pojava malignih tumora od ovog kojem je pribegla Džolijeva samo zbog rastućeg pritiska takozvane industrije kancera. Reč je o terapijama vitaminom D, ozonskoj terapiji, tretmanu saunom, akupunkturi, kineskoj biljnoj medicini, redukciji stresa.

Uobičajena metoda u AmericiDoktorka Ana Jovićević Bekić s Instituta za onkologiju u Beogradu rekla je da je preventivna metoda otklanjanja dojki radi sprečavanja pojave raka uobičajena u Americi, a da se kod nas retko primenjuje.- Kod nas to nije uobičajeno. Preporučuje se samo ranije započinjanje pregleda, pa i primena lekova da bi se sprečila pojava oboljenja - istakla je dr Jovićević Bekić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track