SPEKTAKL: Aida u areni Viminacijuma

17 vekova Milanskog edikta

SPEKTAKL: Aida u areni Viminacijuma

Pop kultura -
Verdijevo remek delo izvešće operski pevači, baletski igrači, orkestar, više od 200 članova Narodnog pozorišta kao i njihovi gosti iz Italije tenor Frančesko Anile i bariton Elia Fabiana

BEOGRAD - U Viminacijumu je sve spremno za dva spektakularna kulturna događaja koja će se danas održati u okviru državnog programa obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta, izložba "Konstantnin i njegovo doba" i opera "Aida" na otvorenom.

Pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju u ministarstvu kulture i informisanja i glavni rukovodilac projekta "Milanski edikt 313 - 2013 Srbija" Slavica Trifunović kazala je na današnjoj konferenciji za novinare u ministarstvu kulture da su ponosni što je sve spremno.

Rekonstruisani Rimski teatar na kome se radilo šest godina za samo par meseci zahvaljujući zajedničkom naporu ministarstava i brojnih sponzora spreman je da sutra primi prve posetioce.

Kompletna rekonstrukcija biće završena do kraja godine i tada će amfiteatar moći da primi četiri do pet hiljada posetilaca, služiće generacijama koje dolaze jer je urađen temeljito, od specijalnog drveta sibirskog ariša otpornog na vremenske nepogode.

Za sada je urađeno 1.100 sedišta, ali uz različita proširenja mesta za publiku dva velika događaja u Viminacijumu sutra će pratiti 2200 posetilaca. Trifunović je preporučila posetiocima da dođu prikladno obučeni, u ravnoj obući obzirom na konfiguraciju terena teško se može hodati u štiklama i svečanoj odeći.

Trifunović je najavila da će u Rimskoj vili u 18 sati predsednik Tomislav Nikolić otvoriti izložbu 128 reprezentativnih arheoloških predmeta iz deset muzeja u Srbiji koji svedoče o Konstantinu i počecima hrišćanstva na prostoru Srbije.

Izložbu je pripremio Narodni muzej Srbije što je prema rečima direktorke Bojane Borić Brešković, najlogičnije jer je najstarija i najeminetnija muzejska ustanova u zemlji.Značajno je što izložbu prati dvojezična publikacija, srpsko engleska sa 17 uvodnih tekstova koji objašnjavaju vreme pre Konstantina kao i vreme prvog hrišćanskog imperatora rođenom na našem tlu.

Na izložbi "Konstantin i njegovo doba" biće izloženo 40 artefakata nulte kulturne vrednosti od prvog do četvrtog veka naše ere koji svedoče o vladavini Konstantina, Milanskom ediktu, počecima hrišćanstva na tlu Srbije, među njima i čuveni Konstantinov portret, bronzana bista otkrivena 1900.godine koja je obišla svet na brojnim gostujućim izložbama kao izuzetno vredan eksponat rimskog kulturnog nasleđa.

Izvođenje Verdijeve opere "Aida" u rekonstruisanoj Rimskoj areni na novopostavljenoj sceni na otvorenom omogućila je ambasada Italije.

Operu svog slavnog sunarodnika Verdija čija se 200-godišnjica od rođenja slavi ove godine, svečano će otvoriti ambasador Italije. Verdijevo remek delo "Aidu" izvešće operski pevači, baletski igrači, orkestar, više od 200 članova Narodnog pozorišta kao i njihovi gosti iz Italije tenor Frančesko Anile i bariton Elia Fabiana, svi pod dirigentskom upravom Ivana Kožuharova.

Prema rečima direktora nacionalnog teatra Dejana Savića scena u Viminacijumu je kao najbolje svetske scene na kojima je imao priliku da diriguje, čak će baletski igrači imati ravnu podlogu za igru.

Ansambl Narodnog pozorišta prvi put će igrati pod vedrim nebom, svi su veoma uzbuđeni ali i sigurni da će to biti spektakl koji ne može ništa omesti. Savić je siguran da će sutra uveče biti vedro nebo jer bi jedino kiša mogla da pokvari dobro pripremljen posao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track