Filmski festival Istok-Zapad u Beogradu

Svečano otvaranje

Filmski festival Istok-Zapad u Beogradu

Pop kultura -
Repertoar je podeljen u tri programske celine: Leteći cirkus Evrope, Raskršća i Tranzicije

BEOGRAD - Drugi festival evropskog filma "Istok-Zapad" (East-West) počinje sutra u Art bioskopu Museum.

Svečano otvaranje predviđeno je za 20 časova, nakon čega sledi projekcija muzičkog dokumentarca "Rock mašina" austrijskog reditelja Andreasa Štajnkoglera, dok festivalski program počinje ranije, od 18 časova, projekcijom trilera "Korak ispred" mađarskog reditelja Zsombora Dige.

Tokom pet festivalskih dana u Art bioskopu Museum biće prikazivana po tri filma dnevno - od 18, 20 i 22 sata.

Repertoar je podeljen u tri programske celine: "Leteći cirkus Evrope" (evropska komedija i porodični film), "Raskršća" (nagrađivani filmovi sa temom u fokusu)i "Tranzicije" (tema u fokusu 2 i evropski žanrovski film).

Festival je zamišljen tako da pokreće odrđene teme koje pođednako "tište i Istok i Zapad" i ove godine u fokusu je trgovina decom, vršnjačko nasilje i otuđenje porodice. Poslednjeg dana manifestacije biće organizovana tribina na ove teme.

U okviru programa "Tranzicije", pored žanrovskih filmova, biće prikazana i ostvarenja u kojima se obrađuje korupcija, političke mahinacije i stadanje nedužnih ljudi pod udarom krize.

Pored glavnog programa, tu je i Filmsko-televizijski market u okviru koga će biti prikazano 25 filmova, a cilj je da se podstaknu domaće televizije da na svojim kanalima češće emituju evropske filmove.

Organizatori festivala su Centar za multimedijalnu umetnost i komunikaciju "Tangram" i "Alpe Adria Culture Network", u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track