Srđan Dragojević predsednik žirija Palićkog festivala

Srđan Dragojević predsednik žirija Palićkog festivala

Pop kultura -
Pored njega u žiriju će biti još i producent iz Velike Britanije Ešli Horner, turska glumica Nurgul Ješilčaj, član saveta CICAE iz Češke Marketa Hodouskova, i kritičarka iz Francuske Pamela Pianeca

SUBOTICA - Predsednik petočlanog Žirija jubilarnog 20. Festivala evropskog filma na Paliću ove godine će biti poznati srpski režiser Srđan Dragojević.

Kako najavljuju organizatori, pored njega u žiriju će biti još i producent iz Velike Britanije Ešli Horner, turska glumica Nurgul Ješilčaj, član saveta CICAE iz Češke Marketa Hodouskova, i kritičarka iz Francuske Pamela Pianeca.

Žiri kritike u okviru programa "Paralele i sudari" činiće Karmen Grej iz Velike Britanije, Irena Bilić iz Francuske i Kristina Đuković iz Srbije.

U 11 programskih celina jubilarnog festivala biti prikazan 91 film, što je više u odnosu na prethodne godine.

Festival će otvoriti film "Kongres" Arija Folmana koji po rečima organizatora predstavlja "čudan spoj animacije i igranog filma i za koji se slobodno može reći da predstavlja vizuelni spektakl".

Jedan od zanimljivijih filmova u okviru programa "Paralele i sudari" biće "Hoću i ja", poslednje ostvarenje nedavno preminulog Alekseja Balabanova, u kojem ruski reditelj najavljuje svoju smrt.

Domaća premijera u okviru ovog programa biće "Odumiranje" Miloša Pušića, ostvarenje koje je napravljeno u srpsko-švajcarskoj koprodukciji.

Posebnu pažnju privući će film ukrajinske rediteljske Darije Oniščenko "Žal za istokom (Istalgija)" u kojem igraju i neki naši glumci, među kojima i Vuk Kostić.

Nagrada "Aleksandar Lifka", čiji ovogodišnji dobitnici su Nikita Mihalkov i Emir Kusturica, biće dodeljena na otvaranju Festivala, 13. jula.

Među 150 zvanica na Palić 18. jula dolazi i Džim Šeridan, režiser čuvenih filmova kao što su "U ime oca", "Moje levo stopalo".

Dvadeseto izdanje Festivala evropskog filma Palić, jednog od najznačajnijih filmskih festivala u regionu, biće održano od 13. do 19. jula 2013. godine na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici.

S obzirom na bogat predfestivalski program, FEF Palić će ove godine u stvari trajati više od tri nedelje, odnosno od 2. do 26. jula.

Najbolje evropske filmove u Glavnom takmičarskom programu i ove godine posetioci će gledati na Letnjoj pozornici, koja se nalazi u centru rustičnog parka kraj Palićkog jezera i važi za jedan od najlepših bioskopa na otvorenom u celoj Srbiji.

Festivalski program čini 11 filmskih selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade "Aleksandar Lifka", Omaž program posvećen dobitniku nagrade "Erste Underground Spirit", Novi turski film, Novi mađarski film, Evropa i hrišćanstvo, Ekološki dokumentarci, Pobednici Palića i Dečji program.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track