Srdan Golubović: Voleo bih da Srbiji donesem Oskara!
Foto: Aleksandar Jovanovic

Intervju: Pobednik filmskog festivala u Sopotu

Srdan Golubović: Voleo bih da Srbiji donesem Oskara!

Pop kultura -
„Krugovi“ će biti distribuirani u Americi i uz nagradu iz Sandensa, mislim da bi mogli privući pažnju velikog broja članova Akademije

Odlukom žirija i publike preksinoć su na 42. Sofestu „Krugovi“ Srdana Golubovića proglašeni za najbolji film.Reditelj je za Kurir otkrio svoje planove, zašto više ne snima muzičke spotove i koji američki glumac će igrati u rimejku njegovog filma.- Radujem se svakoj nagradi jer je dokaz da svoj posao radite dobro. Ne verujem rediteljima i glumcima koji tvrde da priznanja nisu važna. Lepo je kad vas nagrade kolege, ali priznanja publike mi mnogo znače jer dolaze iz srca - kaže Golubović.Da li će nam vaš film doneti Oskara?- Voleo bih da „Krugovi“ budu srpski kandidat za Oskara. Film će imati distribuciju u Americi i uz nagradu iz Sandensa, što je tamo najznačajniji festival, mislim da bi mogao privući pažnju članova Akademije. Da li bi imao šanse da uđe u top devet kao“Klopka“, zavisi od selekcije drugih filmova.Kako je otac Srđana Aleksića doživeo vaš film?- Rade je gledao film na premijeri u Sava centru. Za njega je to bilo divno, a u isto vreme i strašno iskustvo. Želeo sam da ga gleda s publikom. Srećan sam što sam uspeo da zadovoljim njegove kriterijume. Rekao mi je da mu se dopada.Radite društveno angažovane filmove. Možemo li očekivati da snimite neku komediju?- Ne mogu to da zamislim. Sebe ne smatram duhovitim. Ni na fakultetu, kad sam imao mnogo prilika da se igram, nisam radio ništa blisko komediji. Neću da kažem da je neću raditi, ali uopšte nije bliska mom senzibilitetu.Radite li na novom filmu?- U igri je nekoliko priča. Neću se baviti devedesetim. Želja mi je da radim savremenu priču i bavim se našom stvarnošću. Naš život danas u Srbiji veoma je zanimljiv i inspirativan. Često imam običaj da kažem da je naša stvarnost mnogo interesantnija od filmova koje snimamo.Da li ćete uskoro snimiti neki muzički spot?- Voleo bih da uradim i neki dobar muzički spot. Reč je o malo drugoj vrsti filozofije, kao da ploču okrenete na veći broj obrtaja. Ne pratim produkciju video-spotova u svetu, malo sam izašao iz svega toga. To je za mene prava relaksacija i posao koji nudi pravu slobodu.

Dejmon u igri za ulogu MladenaKakva je sudbina rimejka filma „Klopka“, koji su otkupili Amerikanci?- Nisam najbolje upućen. U Holivudu je najveći problem hoće li producenti pronaći nekog velikog glumca da igra Mladena. U igri su bili Lajam Nison, kao i Met Dejmon i još nekoliko imena. „Klopka“ je u Americi zanimljiva za nekog glumca koji bi probao da kroz ulogu koju je igrao Nebojša Glogovac dođe do nominacije za Zlatni globus ili Oskar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track