Daleko smo od Oskara

Devet ostvarenja u trci za srpskog kandidata

Daleko smo od Oskara

Pop kultura -
Razlog tome treba tražiti u lošoj promociji. Ima nekoliko dobrih filmova i moramo da podržimo onog koji bude odabran, kaže Miroslav Momčilović

Teško do „zlatnog dečaka“.Rok za prijavu domaćih kandidata za Oskara u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku istekao je juče. Akademija filmske umetnosti i nauke (AFUN) na jesen će objaviti ko će nas predstavljati na 86. uručenju nagrada Američke akademije.Čovek se uvek nada- Da ne mislim da nemam šanse, ne bih se ni prijavio. Objektivno, malo je verovatno da će moj film biti odabran. Njegovi kvaliteti su što je urađen u jednom kadru i praktično snimljen bez budžeta. Generalno mislim da ostvarenja iz ovog podneblja nemaju prevelike šanse u Americi. Možda razlog tome treba tražiti u lošoj promociji. Ima nekoliko dobrih filmova i moramo svi zajedno kao autori da pomognemo i podržimo kandidata koji bude odabran - kaže za Kurir Miroslav Momčilović, reditelj ostvarenja „Smrt čoveka na Balkanu“.Tihomir Stanić, glumac i producent „Falsifikatora“, deli mišljenje mladog kolege.- Čovek se uvek nada. Šta treba da ima film da bi dobio Oskara? Na to pitanje može da odgovori samo neki dobitnik nagrade. Mi u Srbiji nemamo takvog stvaraoca - rekao je Stanić za Kurir.Postoje pravila„Klopka“ je 2007. godine ušla u najuži izbor, ali njen autor Srdan Golubović nije se ovenčao „zlatnim dečakom“. Međutim, ovoga puta pokušaće s filmom „Krugovi“.- Voleo bih da „Krugovi“ budu srpski kandidat za Oskara. Film će imati distribuciju u Americi i uz nagradu iz Sandensa, s njihovog najznačajnijeg festivala, mislim da bi mogao privući pažnju članova Akademije. Da li će imati šanse da uđe u top devet kao „Klopka“, zavisi od selekcije drugih filmova - rekao je Golubović.U konkurenciji su i „Artiljero“, „Jelena, Katarina, Marija“, „Led“, „Ljubav dolazi kasnije“, „S/Kidanje“ i „Vir“. Mogu se prijaviti filmovi koji su prikazani, ili će biti prikazani, od 1. oktobra prošle do 30. septembra ove godine, i to najmanje sedam dana u kontinuitetu u komercijalnim bioskopima.

Daćemo novac za promocijuMinistarstvo kulture izdvojiće novac za lobiranje i predstavljanje našeg filma u Americi:- Prethodnih godina bila je praksa da Ministarstvo pomogne promociju u inostranstvu domaćeg kandidata za nagrad Oskar. Kada bude izabran ovogodišnji predstavnik, Ministarstvo kulture i informisanja će, u skladu s raspoloživim budžetskim sredstvima, doneti odluku o iznosu koji će biti izdvojen za to.Jugoslavija se dobro kotiralaU Kodak teatru, u finalnoj selekciji, su šezdesetih godina pročitana imena dva filma Aleksandra Petrovića „Skupljači perja“ i „Tri“, kao i drama Franca Štiglica „Deveti krug“. Oskar je zamalo izmakao Veljku Bulajiću i Emiru Kusturici za „Bitku na Neretvi“, odnosno „Oca na službenom putu“. Crtani film Dušana Vukotića „Surogat“ je 1962. godine dobio Oskara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track