TAJNA STRANA BETMENA: On je gej, narcis i nastran!

Knjiga Erotski životi superheroja

TAJNA STRANA BETMENA: On je gej, narcis i nastran!

Pop kultura -
Pisac Mark Mankasole Betmena i Robina opisao je kao džangrizav gej par čiji je seksualni život postao neviđeno dosadan

LONDON - Sumnje u homoseksualnu orijentaciju Betmena, superheroja koji nosi helanke i uživa u društvu dečaka-pratioca, obistinile su se u knjizi "Erotic Lives of the Superheroes" (Erotski životi superheroja) italijanskog pisca Marka Mankasole.

Betmen, prikazan kao kao homoseksualac, kupi mladiće za seks na jednu noć i sedi pored ser Eltona Džona na humanitarim večerama u Njujorku, u romanu Mankasole koji piše i o seksualnim opsesijama Supermena, Mister Fantastika i Mistika dok na njihove herojske sposobnosti utiče vreme, odnosno starenje.

Betmen i Robin opisani kao džangrizavi gej par čiji je seksualni život postao neviđeno dosadan. Predstavivši Betmena kao otvorenog geja, Mankasola je eksplicitno naveo ono što se samo pominjalo u naznakama kroz strip, ali i filmove o Mračnom vitezu.

Grant Morison, koji je scenarista Betmena za DC Komiks tvrdi da je cilj bio da superheroj bude prikazan kao heteroseksualac, ali je "osnova celog koncepta totalno gej".

Džordž Kluni koji je igrao maskiranog heroja u filmu "Betmen i Robin" rekao je da je namerno svoj lik igrao tako da ispadne da je homoseksalac. Homoseksualnost je samo jedan aspekt tajnog seksualnog života Betmena, rekao je Mankasola "Indipendentu"."

Betmen je uvek imao mračnu stranu. Stoga ne treba da šokira što se u mojoj verziji ovaj lik upušta u čudne oblike fetišizma i ekstremnog seksa".

"Narcisoidnost je njegov lični ambis. Dopustio je da mu sklizne kroz prste njegova jedina ljubav jer je zaljubljen u misteriju mladosti - taj nezasiti duh koji vidi u očima mladih muškaraca i žena koje pokupi", objasnio je pisac.Advokati DC Komiksa možda neće biti toliko širokih shvatanja kada vide Mankasolinu reinvenciju Betmena kao fetišiste ali je pisac odlučan u tvrdnji da nije želeo nikoga da šokira ili uvredi. "Moja knjiga je samo pokušaj da se istraži kompleksna humanost grupe likova".

Kako bi bili politički korektniji, DC Komiks je 2006. pokrenuo strip Betvuman gde je glavna junakinja Jevrejka i lezbijka, a zanimljivo je da je i "fluidna seksualnost" Žene mačke u izvođenju En Hatavej u "Usponu Mračnog viteza" takođe bila tema debate.

Autor priznaje da postoje neki "hardkor" obožavaoci koji mu neće oprostiti zbog toga šta je uradio sa njihovim omiljenim likovima a to je naročito slučaj sa Betmenom koji je u knjizi najmanje simpatičan lik.

"U knjizi je on egocentričan, smešno sujetan, na neki način perverzan ali sam ga tako opisao jer ga volim. On je čovek. On je otelotvorenje tragedije savremenog društva koje je transporisamo činjenicu da svi starimo", objasnio je pisac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track