DANI BATE STOJKOVIĆA: Bio je veliki boem i glumac

Počinje manifestacija u Vrnjačkoj Banji

DANI BATE STOJKOVIĆA: Bio je veliki boem i glumac

Pop kultura -
Manifestaciju danas otvara Slavko Štimac, a publici i glumcima domaćin će do 13. avgusta biti Dragan Nikolić

Nije varljivo, već kulturno leto.U čast velikog glumca od 10. do 13. avgusta u Vrnjačkoj Banji četvrti put održavaju se Dani Danila Stojkovića. Otvoriće ih Slavko Štimac, a publici i glumcima domaćin će biti Dragan Gaga Nikolić. Dolazak na već tradicionalnu manifestaciju potvrdili su Milorad Mandić Manda, Mira Banjac, Ljiljana Dragutinović, Ljiljana Stjepanović i Milica Kralj.Ako me se sete- Bata je bio veliki boem i kulinar, a njegove proslave Svetog Nikole bile su nadaleko poznate i nismo smeli da ih propustimo. Imao sam tu privilegiju da budem njegov prijatelj. Puštao me je da sednem za njegov sto, on je bio taj koji je birao društvo. „Ako me se sete“, to nije pitanje ni konstatacija, to je Bata - rekao je Nikolić, koji je i ove godine prekinuo svoj odmor u Crnoj Gori da bi prisustvovao svetkovini u čast sećanja na velikog barda srpskog filma i pozorišta. O svom kolegi veoma rado govori i Mira Banjac.- Bata i ja bili smo uhodan par. U filmu „Varljivo leto ‚68“ izgledali smo kao muž i žena. Otkako je on umro, ja više ništa i ne igram u pozorištu jer više nema predstave „Korešpondencija“, koju smo igrali tolike godine. Bata je bio veoma zahtevan glumac, vrlo tačan, pedantan, on nas povuče kao remorker. Na snimanjima i probama nije bio mnogo šaljiv, bio je veoma ozbiljan. Bio je težak, ali značajan prijatelj i glumac - rekla je Mira. Pisac Dušan Kovačević u knjizi je opisao svoj prvi susret sa glumcem koji je igrao u najboljim predstavama i filmovima po njegovim delima:Uvek gospodin- Batu sam upoznao u vreme strašne krize, velike depresije i ljudske mrzovolje. U to vreme, kad se većina ljudi odricala od svog posla, svoje umetnosti, kad ih je hvatala malodušnost, nespokojstvo, panika, Bata je i tada u pozorište dolazio u crnom odelu, besprekorno spreman za taj čin od dva sata u „Profesionalcu“.Glumica Ljiljana Stjepanović veliki je fan Bate Stojkovića:- Nisam imala sreće da radim s njim, a niti da ga upoznam. Presrećna sam što mogu da učestvujem već treću godinu na festivalu njemu u čast.

Prijatelji... Dragan Nikolić i Mira Banjac
Prijatelji... Dragan Nikolić i Mira Banjac

Zanimljivosti o Bati♦ Bata Stojković je u 14. godini ponavljao razred♦ Dugogodišnji nadimak Bubuleja je stekao proslavivši se istoimenom ulogom u televizijskoj seriji „Diplomci“♦ Bio je kršteni kum deci glumice Ljiljane Dragutinović i političara Milorada Vučelića♦ Bata je inspirisao akademikaMiću Popovića da naslika seriju slika s likom Gvozdena, prema liku iz filma „Delije“♦ Nikada nije otkazivao predstave, pa je tako „Korešpondenciju“ odigrao teško bolestan 5. februara 2002. na sceni Ateljea 212, nakon čega je prebačen u bolnicu, gde je preminuo 16. marta

Slavan u zrelim godinamaDanilo je rođen u Beogradu 11. avgusta 1934. godine u porodici Alekse Stojkovića, uglednog predratnog veletrgovca drvima i ugljem. Odrastao je na Čuburi, uz brata Žiku, poznatog beogradskog intelektualca i publicistu. Bio je oženjen Olgom. Stojković je neke od svojih najboljih uloga uradio osamdesetih sa rediteljem Slobodanom Šijanom, u ostvarenjima po scenarijima Dušana Kovačevića. Šijan, koji je prethodno radio sa Stojkovićem u nekoliko televizijskih produkcija, debitovao je na velikom platnu filmom „Ko to tamo peva“ (1980), komedijom smeštenom pred početak Drugog svetskog rata u ondašnjoj Jugoslaviji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track