TOPLO ILI HLADNO: Kakav tuš radije birate?

TOPLO ILI HLADNO: Kakav tuš radije birate?

Pop kultura -
Nezavisno od toga da li volite vruć ili hladan tuš, saznajte kako ova dnevna rutina može da utiče na vaše zdravlje

Tuširanje je osnovni deo svakodnevne higijene, a zavisno od temperature vode, vreme koje provedete pod tušem može vam doneti različite zdravstvene dobrobiti.

Nezavisno od toga da li volite vruć ili hladan tuš, saznajte kako ova dnevna rutina može da utiče na vaše zdravlje!

Neki to vole vruće

Tuširanje vrućom vodom smanjuje napetost i opušta ukočene mišiće. Ako vaš tuš omogućava jak mlaz vode, još bolje – na taj ćete način postići efekt mini masaže na vratu, ramenima i leđima.

Studije su pokazale kako vruć tuš može pozitivno uticati na nivo oksitocina i ublažiti napetost. Vrući tuš dobar je izbor i ako ste prehlađeni, jer toplota i para deluju na disajne puteve i pročišćavaju ih.

Neki to vole hladno

Iako vam se možda čini nemogućim provesti i najkraće vreme pod hladnim tušem, on ima svoje prednosti. Ako promenite temperaturu tuša i pet minuta se tuširate hladnom vodom, iznenadićete organizam i brže ćete se razbuditi. Instant promena u temperaturi vode uklanja znake umora i jača mentalnu pažnju.

Takođe, stručnjaci preporučuju hladniji tuš u trajanju od dva do tri minuta jednom ili dva puta dnevno kao lek za depresiju.

Hladan tuš takođe čini čuda za kosu i kožu. Dok vrući tuš može isušiti kožu, hladan hidrira i pomaže kod ispucanih vrhova i suve kože.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track