SMRT VELIKOG PESNIKA: Preminuo nobelovac Šejmus Hini

Pisao bestselere

SMRT VELIKOG PESNIKA: Preminuo nobelovac Šejmus Hini

Pop kultura -
Hiniju je trebalo tri sata da prođe glavnom ulicom Dablina, jer su ga svaki čas zaustavljali poštovaoci tražeći autograme

DABLIN - Jedan od najpoznatijih pesnika anglosaksonskog jezičkog područja, Irac Šejmus Hini kome je 1995. pripala Nobelova nagrada za književnost, preminuo je u Dablinu danas u 74. godini posle kraće bolesti, saopštila je porodica, prenele su zapadne agencije.

Rođen u Severnoj Irskoj objavio je prvu zbirku pesama 1966. "Smrt prirodnjaka" i od tada su se ređale knjige koje su, ne samo dobijale pohvale kritike, već su postajale i bestseleri.

Kako je zabeležila irska štampa, Hiniju je trebalo tri sata da prođe glavnom ulicom Dablina, jer su ga svaki čas zaustavljali poštovaoci tražeći autograme.

Rođen na porodičnoj farmi 1939. Hini je u svojim pesmama sa nostalgijom opisivao prizore i mirise svoga detinjstva i teški život irskih seljaka, kopača krompira i rudara.

Stidljiv, povučen, prepoznatljiv po nemarnoj tršavoj kosi, Hini je nerado ucestvovao na promocijama svojih knjiga i medijskim kampanjama njegovih izdavača iako je postao jedan od najpoznatijih Iraca u svetu.

Njegova smrt je duboko rastužila Irce sa obe strane granice, a irski ministar kulture Džimi Dinihen je nacionalnom radiju RTE, između ostalog ispričao da su ga uvek, gde god da je putovao po svetu, pitali za Hinija.

Hini je predavao poeziju na univerzitetu Oksford od 1989. do 1999, ali je pre dve godine zaveštao veliku količinu svojih rukopisa Nacionalnoj biblioteci Irske.

Prilikom dodelel Nobela u obrazloženju je navedeno da mu je ovo priznanje pripalo "za dela koja poseduju lirsku lepotu i etičku dubinu i u kojima je slavio cuda svakodnevice i stalno žive prošlosti".

Agencija AP je u prvoj vesti o smrti Hinija navela da je "pola veka istraživao i opisivao divlju lepotu Irske i političke patnje unutar duše njegovog naroda".

Smatran za najvećeg pesnika koji se rodio u Irskoj nakon Vilijama Batlera Jejtsa, iza sebe je ostavio 13 zbirki lirike, dve drame, četiri knjige eseja o poeziji i mnogo tesktova rasutih po periodici.Hini je treći Irac koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost pored Jejtsa i Samjuela Beketa.

Školujući se u katoličkom internatu u Londonderiju drugom po veličini gradu Severne Irske gde je živelo duplo više katolika od proterstanata, ali su bili građani drugog reda, Hini se rano naučio na sve irske podele i nepravde.

U vrerme najžešćih sukoba u Severnoj Irskoj 1972. godine Hini je napustio mesto predavača na univezitetu u Belfastu i preselio se na jug u Republiku Irsku i te godine je objavio knjigu pesama "Prezimiti" o tužnoj svakodnevici u Severnoj Irskoj.Svoje sunardonike sa obe strane granice osvojio je pesnickcom zbirkom "Sever" (1975) uz kojoj je pokazao savršeno razumevanje zla koje donose verske podele među Ircima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track