Stari zanati za novo doba

Amstel fešn vik

Stari zanati za novo doba

Stil -
Dizajneri prikazali modele inspirisane srpskom tradicijom

Unikatno!Mreža udruženja „Stari zanati za novo doba” predstavila nam se svojevrsnom revijom i „standing šou” izložbom u Etnografskom muzeju, kao deo projekta koji finansira Evropska unija. Program je otvorila glumica Vjera Mujović, a prezentaciju modela obogatio je i nastup vokalne grupe Prelo.

Na reviji je prikazana je kolekcija „Rukoveti”, nastala u okviru dizajn kolonije u Čajetini. Unikatne modele inspirisane tradicijom za tu priliku posebno su osmislili poznati dizajneri Valentina Obradović, Sonja Krstić, Gordana Ćirić Krstić, Bata Spasojević i Dejana Momčilović, a realizovale tehnikama zlatoveza, pletenja i tkanja članice udruženja „Stari zanati za novo doba”, sa ciljem da se javnosti ukaže na potencijal ženskog preduzetništva i značaj očuvanja starih zanata.

Projekat „Stari zanati za novo doba” odvija se na teritoriji zapadne Srbije (opštine Nova Varoš, Čajetina, Prijepolje) zahvaljujući sredstvima regionalnog socio-ekonomskog programa za razvoj Evropske unije. Cilj projekta je poboljšanje ekonomskog položaja žena u područjima jugozapadne Srbije kroz jačanje ženskog preduzetništva, kao i očuvanje tradicije starih ženskih zanata. U okviru projekta formirana su tri udruženja, koja okupljaju preko 70 žena iz seoskih sredina navedenih opština. Članice udruženja proizvode aksesoare i ukrase, odevne predmete od najkvalitetnijih prirodnih materijala primenom tehnika pletenja, zlatoveza i srebroveza, tkanja i heklanja.

(N. B.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track