Rodio se Bajazit!

Sulejman Veličanstveni, TV Prva: 20.10

Rodio se Bajazit!

Stil -
Hurem se porađa, a novi princ dobija ime po sultanovom pradedi

Osmanlije napreduju!Na sednici Divana Sulejman saopštava da je novi cilj njegovog carstva - Mađarska. Nove granice Evrope iscrtaće Osmansko carstvo, a Karlo Peti moraće da shvati da postoji samo jedna sila kojoj se mora povinovati.

Nakon nekoliko meseci, glasnik obaveštava Lajoša da Osmanlije napreduju i da je Ibrahim-paša u blizini Plovdiva. Takav razvoj događaja uznemirava Lajoša, budući da još nema potrebnu podršku Vatikana. U pohodu sa Ibrahimom je i Matrakčija, koga je sultan pomilovao. Ipak, on ne može da prežali svoju ljubav, i to će ponovo ražestiti Ibrahima. Na ramazanskoj večeri u palati u Jedrenu okupljena je kompletna sultanova porodica. Iako je sveti trenutak, Hurem se žali što će se rastati od Sulejmana, koji će se pridružiti vojsci. Kad na sto iznesu posudu s ratlukom, Hurem će pozliti. Narediće da se ratluk odnese i da ga više ne vidi. Ubrzo će ispustiti prepoznatljiv krik. Porođaj počinje i rađa se još jedan princ. Novi princ dobija ime po sultanovom pradedi Bajazitu.

Sin mletačkog dužda Griti stiže kod pape, zahteva da ovaj susret ostane tajna, ali papa ga proglašava nevernikom i potkupljivom dušom.

(M. K. V.)

Mustafa hoće u pohode!

Sultan u tabor u kojem se obavljaju pripreme za rat odvodi i svog prvenca Mustafu, koji žarko želi da krene u pohod. Kad sazna da u ovom taboru nije Ibrahim, Mustafa će uzjahati konja i krenuti da mu se pridruži. Nastaje opšta uzbuna. Sultan je besan zbog nestanka sina i zahteva da se sve pretraži. Mustafino putovanje se brzo prekida. Ratnici okićeni čudnim perjanicama i krilima ga opkoljavaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track