Ejmin portret slikan krvlju

Na prodaju

Ejmin portret slikan krvlju

Stil -
Slika bivšeg frontmena grupe "Libertines" Pitera Doerta, autoportret isprskanom krvlju pokojne pevačice, mogla bi da bude prodata za 50.000 do 80.000 funti

LONDON - Bivši frontmen grupe "Libertines" (Libertins) Piter Doerti ovog petka staviće na aukciju svoje slike umrljane, dnevnike, jakne, gitare i druge lične predmete, a najviše pažnje privlači slika koju je uradio sa koleginicom Ejmi Vajnhaus.

"Krv igra važnu ulogu u mom radu. Znoj i suze često čekaju u uglovima", rekao je Doerti o svom neobičnom stilu slikanja.

Muzičar koji pokušava da se probije u svetu likovne umetnosti koristi tehniku "arterijalnog prskanja" odnosno spricem prska krv po platnu ili iseče svoj prst i nakapa krv.

Vrhunac aukcije biće, kako prenose britanski mediji, slika "Ladylike" (Damska) na kojoj je sarađivao sa prijateljicom, pokojnom soul pevačicom Ejmi Vajnhaus.

Reč je o malom autoportretu isprskanom krvlju pokojne pevačice koji bi mogao da bude prodat za 50.000 do 80.000 funti na aukciji u galeriji Kob u Londonu.

Aukcioner Edvard Rajsing rekao je "Indipendentu" da je uzbuđen zbog prodaje ove slike i da očekuje da će "popularnost ove dve legende doprineti skupljoj prodaji dela".

Deo novca od prodaje slike biće poklonjen Fondaciji Ejmi Vajnhaus.

Aukcija je kruna 10-dnevne izložbe Doertijevih slika. Od februara gotovo 20 slika i printova izloženih u galeriji prodato je zainteresovanim kupcima a najskuplja je bila "Salome" - naslovna strana Doertijevog solo albuma "Grace/Wastelands" u krvi i mastilu, koja je prodata za 7.000 funti.

Govoreći o saradnji sa Ejmi Vajnhaus, Doerti je rekao: "Ejmi je pozvala oca kada je uradila sliku i rekla mu: "Tata sa Pitom sam i tera me da crtam svojom krvlju!" Njen otac me ne voli previše".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track