Pilula koja sprečava sidu

Pilula koja sprečava sidu

Stil -
Lek "truvada" može da pomogne i zdravim ljudima da spreče infekciju virusom koji izaziva sidu, ali moraju da ga koriste svakodnevno

VAŠINGTON - Stručni odbor je preporučio američkoj Upravi za kontrolu prehrambenih i farmaceutskih proizvoda (FDA) dozvolu upotrebe "truvade" američke firme "Giled sajensiz" - GS (Gilead Sciences) kao prve preventivne terapije protiv side, objavio je danas list "Parizjen".

To je preporučeno uprkos sumnjama određenih udruženja da ona ne izazove rizičnija ponašanja vezana za polne odnose.

FDA, koja nije obavezna, ali najčešće prihvata preporuke Odbora, treba da donese odluku do 15. juna, izjavio je jedan od portparola FDA.

"Truvada", koja predstavlja kombinaciju dva antivirusna leka, već se prepisuje osobama zaraženim virusom HIV, izazivačem side. Ona košta između 12.000 i 14.000 dolara za godinu dana.

Preventivno dejstvo "truvade" utvrđeno je tokom velikog kliničkog ispitivanja sprovedenog od jula 2007. godine do decembra 2009. godine u šest zemalja, među njima su bili Brazil, Južnoafrička republika i SAD, kada je njome smanjena za 44 odsto opasnost od zaraze kod muškaraca homoseksualaca koji su koristili i prezervative.

Drugo istraživanje je pokazalo da "truvada" smanjuje opasnost od zaraze i do 75 odsto kod heteroseksualnih parova kod kojih je jedan od partnera seropozitivan.

Kondom najbolje oružje HIV napada imunitet i, ako se ne leči odgovarajućim lekovima, razvija se u AIDS, smrtonosno stanje u kojima telo ne može da se odbrani od spoljnih infekcija. Budući da se "truvada" već nalazi na tržištu, pojedini lekari trenutno propisuju ovaj lek kao preventivnu meru. Zeleno svijetlo FDA bi omogućila farmaceutskoj kompaniji Gilad sajnsis da svoj lijek zvanično plasira na tržište za novu svrhu. Međutim, pojedini istraživači su naglasili da kondomi ostaju najbolje oružje protiv side.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja