Omiljeni Zlatni Pjasci

Crno more

Omiljeni Zlatni Pjasci

Stil -
Pored dugačke peskovite plaže, ova destinacija je atraktivna i zbog blizine grada Varne, koji je omiljeno mesto za kupovinu i provod

I odmor i šoping!Bugarska već godinama mami srpske turiste na letovanje pokraj Crnog mora, a jedno od omiljenijih destinacija, ne samo domaćih već i svetskih putnika, jesu Zlatni Pjasci. Ovo letovalište nalazi se na manje od 20 km od grada Varne, trećeg po veličini bugarskog grada, a zbog dugih peščanih plaža i poprilično niskih cena, Zlatni Pjasci su danas jedno od najpopularnijih mesta u jugoistočnoj Evropi.

Iznad samog letovališta je i Frengenskoto plato, uzvišenje krečnjačke tvorevine koja je u neprekidnom procesu erozije, koje obiluje izvorima mineralne vode.

Ova destinacija za srpske turiste je vrlo atraktivna iako od Beograda do obale Crnog mora ima oko 900 kilometara. Klima je prijatna i blaga zahvaljujući vetru sa Crnog mora na istoku i neposredne blizine nacionalnog parka i bujne vegetacije na zapadu. S druge strane, more je toplo, s prosečnih 27 stepeni tokom leta.

Ipak, osnovni razlog zbog kog se svake godine turisti odlučuju na ponovno letovanje ovde svakako je peščana plaža dugačka četiri kilometra i oko 100 metara široka, i činjenica da je more plitko. Pesak u Zlatnim Pjascima važi za najčistiji na Crnom moru, dok ceo pojas obiluje žbunjem i drvećem i čitavom dužinom je okružen istoimenim nacionalnim parkom, čiji veliki deo čini stoletna listopadna šuma. Kad je vreme loše, turisti idu u Varnu, koja ima oko pola miliona stanovnika. Arhitektura grada je fascinantna, a šoping je nezaobilazni deo obilaska ovog mesta.

Kada nema kupanja?

Kada duva jak vetar, talasi znaju biti ogromni i vrlo opasni i tada je kupanje zabranjeno. Ukoliko uđete u vodu dok se vijori crna zastavica, spasioci će vas naterati da izađete napolje.

Smeštaj

Zlatni Pjasci nude smeštaj svake vrste, a najviše je turističkih kompleksa sa tri i četiri zvezdice. Za one koji imaju manje novca, opcija su i hosteli u centru Varne kao baza, s kupanjem u Pjascima. Cene su od 10 evra po osobi pa naviše, u zavisnosti koliko kreveta ima u sobi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track