Voda uz obrok je čudo

Istraživanje

Voda uz obrok je čudo

Stil -
Slatke i kalorične napitke deca najrađe kombinuju s masnom hranom, dok dece koja uz obrok piju vodu radije jedu povrće, naročito šargarepu i crvene paprike

LONDON - Jednostavna promena navika poput ispijanje vode uz obrok može znatno da promeni prehrambene navike nabolje, ukazuje nova studija objavljena u časopisu "Apetit" (Appetite).

Naučnici su na osnovu dva ispitivanja otkrili da od najranijeg uzrasta razvijamo sklonosti prema određenim kombinacijama hrane i pića.

Tako već i mališani, na primer, slatke i kalorične napitke najrađe kombinuju s masnom, kaloričnom hranom poput prženih krompirića.

Međutim, kada su 75 ispitivane dece uzrasta 3 do 5 godina dobili kao napitak vodu radije su odabirali povrće, naročito šargarepu i crvene paprike.

Slične rezultate dalo je i ispitivanje na 60 ispitanika uzrasta od 19 do 23 godine, koji su uz servirano gazirano bezalkoholno piće rađe odabirali slanu i kaloričnu hranu umesto povrće.

Autori studije daju jednostavno i logično rešenje nepravilnih prehrambenih navika - uz obroke treba piti vodu i ističu da je dodatni pozitivan efekat takvog režima i smanjenje rizika od dehidracije, stanja koje zadesi oko 75 odsto Amerikanaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track