Žene s mačkama sklonije samoubistvu

Žene s mačkama sklonije samoubistvu

Stil -
Problem nije u samoj životinji, već u parazitu toksoplazma gondi koji prouzrokuje bolest toksoplasmozu, a može da dovede i do encefalitisa i raznih neuroloških bolesti, da utiče na srce, jetru i oči

LONDON - Žene koje za kućnog ljubimca imaju jednu ili više mačaka sklonije su mentalnim bolestima i samoubistvu, rezultat je istraživanja kojim je bilo obuhvaćeno 45.000 žena.

Prema pisanju londonskog "Telegrafa", problem nije u samoj životinji, već u parazitu toksoplazma gondi koji prouzrokuje bolest toksoplasmozu, a može da dovede i do encefalitisa i raznih neuroloških bolesti, da utiče na srce, jetru i oči.

Procenjuje se da jedna trećina svetskog stanovništva nosi infekciju toksoplazme koji se krije u moždanim ćelijama i mišićima. Toksoplasmoza je ranije povezivana sa nekim mentalnim bolestima, kao što su šizofrenija i poremećaji ponašanja.

Istraživanje je pokazalo da su žene koje su inficirane ovim parazitom 1,5 puta sklonije samoubistvu, a razik raste sa povećanjem nivoa antitela u borbi protiv infekcije.Toksoplasmoza se može dobiti u kontaktu sa mačijim fekalijama, konzumiranjem neopranog povrća ili nedovoljno termički obrađenim mesom.

"Ne možemo da sa potpunom izvesnošću tvrdimo da toksoplazma gondi dovodi do samoubistva, ali smo pronašli vezu između infekcije i autodestruktivnog ponašanja u kasnijem životu pojedinaca, što zahteva dalje proučavanje", kazao je vođa istraživanja Tiodor Postolejk, profesor psihijatrije u Medicinskom centru Univerziteta u Merilendu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track