Deco, to ne sme da se dira

Deco, to ne sme da se dira

Stil -
Kako odrastaju, deca sve više vole da istražuju i počinju da se igraju sa svim što im padne pod ruku. Međutim, mnogi predmeti nisu za igru

Držite ih na oku!Postoji izreka da uvek želimo ono što ne možemo da imamo, koja se posebno može primeniti na malu decu. Mame i tate im često kupuju najbolje igračke, ali ih oni vrlo brzo izgustiraju i traže neku sasvim novu zanimaciju. Počinju da se igraju sa svim i svačim, a to može da bude veoma opasno. Zato vam danas donosimo spisak deset zabranjenih predmeta za dečju igru.Plastične kesiceŠuškave kesice deci izgledaju kao veoma zanimljive igračke, a one su, zapravo, za njih veoma opasne, jer mogu da izazovu gušenje ukoliko ih stave na glavu ili u usta. Zato ih obavezno držite van njihovog domašaja.Kablovi i žiceKlinci obožavaju da čačkaju kablove. Roditelji koji stave mobilni telefon ili laptop na punjenje trebalo bi da ih sakriju što je bolje moguće. Isto vredi i za lampe, kao i za sve ostale kablove kućnih uređaja koji su razvučeni po podu, jer ih deca lako mogu dohvatiti.VrataIgranje žmurke i skrivanje iza vrata može biti zabavno sve dok ne prstići ne ostanu priklješteni. Guma ili neki drugi sigurnosni dodatak koji se stavlja između vrata i praga mogu biti vrlo korisni ako se već tuda igraju.VatraDečje oči će zasijati svaki put kad vide vatru, bilo da je ona u kaminu ili na sveći. Vrlo je važno da decu držite podalje od tih mesta, kako se ne bi opekla ili, ne daj bože, izazvala požar.Oštri i sjajni predmetiKlincima ništa nije draže od oštrih i sjajnih predmeta. Zato pazite da im viljuške i noževi ne budu na dohvat ruke, nego ih stavite u odgovarajuću kuhinjsku fioku.UtičniceOne su vrlo zanimljiv predmet za mališane, koji u njih obožavaju da guraju prstiće ili tanke predmete (igle za pletenje, olovke, žice...). Naš savet je da kupite zaštitu za utičnice. To je mali izdatak koji može sprečiti veliku nesreću.StepenicePre nego što shvate kako se penje uz stepenice, mališani se mogu povrediti pokušavajući da se sami popnu ili siđu. Dok ne budu porastu ne dajte im da se penju sami.Dugačke paliceDeca vole da pokazuju svoja mačevalačka umeća metlom ili oklagijom, što je veoma opasno, jer tim predmetima na sebe mogu da sruše neku veću stvar i da se povrede.

Rerna i šporetOvo je jedno od najopasnijih mesta u domu, jer deca vole da okreću tipke na šporetu i da otvaraju vrata od rerne dok se u njoj nešto peče. Najmlađi vrlo lako mogu na sebe da sruše i vodu koja ključa, pa ih držite na oku dok spremate jelo.

Poklopac WC šoljePuno roditelja jedva čeka da njihova deca što pre postanu samostalna i da sama idu u toalet, ali i na to treba dobro paziti jer su povrede poklopcem po ručicama i prstićima veoma česte i bolne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track