Kako da izbegnete postporođajnu depresiju

Kako da izbegnete postporođajnu depresiju

Stil -
Novopečene mame moraju da shvate da ne mogu same da se izbore sa svim što treba da urade i da je zato dobro da potraže pomoć

Zdrava mama - srećna porodica!Neverovatnih 80 odsto majki se nedelju dana nakon porođaja suočava s neraspoloženjem - plačljive su, razdražljive i konstantno umorne, a ukoliko potraje, ovakvo stanje može da preraste u ozbiljniji psihički problem.Zato vam nudimo nekoliko saveta pomoću kojih ćete se dobro osećati tokom trudnoće i prvih meseci posle porođaja.Izbegavajte stresne situacijeNedostatak podrške i pažnje porodice i društva, umor, bračne svađe, finansijske teškoće i stres povećavaju rizik od razvoja simptoma postporođajne depresije. Zato izbegavajte svaku situaciju koja će vam na bilo koji način pokvariti raspoloženje.Unosite dovoljno tečnostiVeoma je važno da u toku dana popijete barem dva litra vode dnevno. Dehidriran mozak često je teskoban, zbunjen i iscrpljen, pa je i njegov rad usporen.Dodajte proteine u svaki obrokVodite računa o ishrani. Unosite dovoljno proteina, koji pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi, jer njihov nedostatak veoma utiče na raspoloženje.Šetnje su odlična relaksacijaMame koje su se tek porodile neko vreme ne smeju da rade teške i naporne vežbe, ali petnaest minuta šetnje svaki dan može delovati pozitivno na njihovo raspoloženje.Pijte riblje uljeOmega 3 masne kiseline, dokazano je, pomažu kod anksioznosti i depresije kod novih mama, uključujući one koje doje. Zato bi riba trebalo da se nađe na njihovom jelovniku. Ako je ne vole, u ishranu mogu uključiti riblje ulje.

Uključite i supruga u noćno hranjenje i presvlačenje bebe
Uključite i supruga u noćno hranjenje i presvlačenje bebe

Spavajte što više možeteMozgu je potrebno četiri do šest sati uzastopnog noćnog sna kako bi zadržao neurohemikalije koje regulišu raspoloženje i kognitivne procese.Neispavanost nikome ne može doneti mnogo koristi, naročito ne novopečenim mamama. Ako neko može da vam pomogne s noćnim hranjenjem, bez ustručavanja zatražite pomoć. San je zaista potreban za prikupljanje energije za dan koji sledi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track