Italijani ne žele Anđelinu Žoli!

Stižu nove zvezde

Italijani ne žele Anđelinu Žoli!

Stil -
Organizatori čuvene venecijanske Mostre na festival nisu pozvali ni Džordža Klunija ni Džonija Depa, koji su do sada bili redovni gosti

Neće zvezde.Najstariji filmski festival na svetu, venecijanska Mostra, održava se 69. put, ali bez mnogih holivudskih zvezda. Organizatori su, recimo, odlučili da ove godine, između ostalih, ne pozovu Anđelinu Džoli, Džordža Klunija i Džonija Depa, koji su inače redovni gosti prestižne manifestacije.Italijani su odlučili da pred publikom na crvenom tepihu prošeta što više glumaca koji do sada nisu bili toliko eksponirani na ovoj prestižnoj manifestaciji.Inače, Mostra je otvorena filmom Mire Nair „The Reluctant Fundamentalist“ (Nevoljni fundamentalista), političkim trilerom o mladom Pakistancu rastrzanom između Vol strita i svoje domovine. Za Zlatnog lava, glavnu nagradu festivala, takmiči se 18 ostvarenja, među kojima su „To the Wonder“ (Ka čudu) Terensa Malika i film o sajentologiji Pola Tomasa Andersona „The Master“ (Gospodar). Festival se završava 8. septembra, kada će žiri, s američkim producentom Majklom Murom na čelu, izabrati pobednika. Prošle godine ovu nagradu osvojio je „Faust“ ruskog reditelja Aleksandra Sokurova.Ovogodišnju Mostru obeležiće rekordan broj rediteljki, koje potpisuju 21 od 52 filma, a fokus je na ekonomskoj krizi, „arapskom proleću“ i verskom fundamentalizmu.

Kluni i dep su uživali, al’ prošle godine
Kluni i dep su uživali, al’ prošle godine

Robert Redford prvi put na festivaluPrvi put u Veneciji crvenim tepihom ispred sale „Grande“ prošetaće Robert Redford. Njegov film „Tvoje društvo“ biće prikazan van konkurencije.

Nema mesta za KinezeJedna od zanimljivosti s festivala u Veneciji jeste da se nijedan kineski film ne takmiči za Zlatnog lava. Organizatori tvrde da je nemoguće da se sve zemlje pojave na takmičenju, iako su priznali da Kina ima sjajnu filmsku industriju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track