Oprezno s tiganjima sa teflonskim dnom

Ovo je dobro znati

Oprezno s tiganjima sa teflonskim dnom

Stil -
Ukoliko se pravilno ne održava, posuđe od teflona može biti opasno po zdravlje

Pazite kad kupujete.Većina domaćica priprema hranu u posudama koje imaju neprianjajuće dno, u kojima se hrana ne lepi, u koje se ne mora sipati mnogo ulja i koje se veoma lako peru. A da li su one dobre i za zdravlje?Neprianjajuća podloga je takva zbog perfluorokarbona (PFC), koji se povezuje sa oštećenjima jetre i nekim drugim zdravstvenim problemima. Zato pažljivo pročitajte sledeće savete da biste znali kako da rukujete posuđem koje ima teflonsko dno.

Smanjite toplotuPFC se ispušta u vazduh u obliku otrovnih gasova kad se posuda previše zagreje. Zato izbegavajte korišćenje teflonskih tiganja na jakoj vatri i NIKADA ga ne zagrevajte praznog.Koristite drveni ili silikonski priborPFC se oslobađa i ako se ogrebe prevlaka na posudi. Iz tog razloga je veoma važno da koristite isključivo drvene ili silikonske varjače kojima mešate hranu dok se sprema.Potražite neprianjajuće posuđe bez PFCOvo posuđe ima posebnu etiketu na kojoj je naznačeno da premaz ne ispušta nikakve opasne materije na visokoj temperaturi. Zato pre kupovine dobro obratite pažnju na to.

Samo ručno pranjeMašine za pranje posuđa su pretople za teflonsko posuđe! Tokom pranja u njoj će se otpustiti više PFC nego ako ga perete ručno (obavezno pazite da ne ogrebete i ne ribajte ga nikakvim abrazivnim sredstvom).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track