Marinu Abramović sahranjuju u tri kovčega
Foto: Rojters

I to je umetnost

Marinu Abramović sahranjuju u tri kovčega

Stil -
Sahrana će biti održana sa tri kovčega, u tri različita grada Beogradu, Amsterdamu i Njujorku, pri čemu će biti tajna u kome će se naći njeno telo

BEČ - Poznata umetnica, rođena u Beogradu Marina Abramović planira sopstvenu sahranu, koja bi trebalo da se održi u tri grada - Njujorku, Beogradu i Amsterdamu.

Ona je kazala da želi da režiser Robert Vilson osmisli njenu sahranu. Prema rečima umetnice, koja će biti jedan od glavnih gostiju predstojećeg bečkog festivala "Vienale" i koja će izložbom predstaviti nove radove u bečkoj galeriji "Krizinger", sahrana će biti održana sa tri kovčega, u tri različita grada, pri čemu će biti tajna u kome će se naći njeno telo.

Iako njen rad važi za radikalno-feminističku umetnost, Abramovićeva nema poverenje u feminizam.

"Umetnost nema pol. Umetnost nije demokratska. Postoje dobra i loša umetnost", objasnila je ona."Ko feministički razmišlja nalazi se u getu", poručila je ona, dodajući da se decenijama bori protiv toga da bude viđena kao ženska umetnica.

Feminizam uumetnosti je, smatra ona, stigma."Nikada u svom životu nisam videla ni jednu dobru feminističku izložbu. To je problem. Najvatrenije, feministkinje su, nažalost, loše umetnice", ocenila je Abramovićeva za bečki nedeljnik Profil.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track