NOĆ VEŠTICA: Avetinjski ukrasi i bundeve

Paganski običaj

NOĆ VEŠTICA: Avetinjski ukrasi i bundeve

Stil -
Praznik će biti obeležen kostimiranim zabavama, pravljenjem lampi od bundeva, gledanjem horor filmova i čitanjem strašnih priča

NJUJORK - "Noć veštica" tradicionalno se obeležava u mnogim zapadnim zemljama 31. oktobra, a naročito je popularan u SAD, gde na proizvode za proslavu, Amerikanci godišnje potroše tek nešto manje nego za proslavu Božića.

Praznik će biti obeležen kostimiranim zabavama, pravljenjem lampi od bundeva, gledanjem horor filmova i čitanjem strašnih priča. U Srbiji se taj praznik ne proslavlja, ali su maskenbali za Noć veštica iz godine u godinu sve popularniji i posećeniji.

Proslava Noći veštica ima korene u keltskom prazniku Samhainu i prvobitno je bila paganski običaj odavanja počasti mrtvima.

Kelti, koji su živeli na prostorima današnje Irske proslavljali su Novu godinu 1. novembra, a veče pred taj praznik slavili su "Samhain", verujući da se tada duhovi vraćaju na zemlju, uzrokujući probleme i uništavajući useve.

Keltski sveštenici su zato pravili ogromne lomače oko kojih su se ljudi okupljali da bi spalili useve i životinje kao žrtve božanstvima.

U toku proslave stari Kelti su nosili su kostime, uglavnom od životinjskih glava i kože. Irski imigranti su verziju ove tradicije preneli u Severnu Ameriku u 19. veku.

Proslava Noći veštica, koje je prvobitno bila paganski običaj odavanja počasti mrtvima, danas je prilika za decu i odrasle da izborom kostima zaplaše jedni druge i dobro se provedu.

U sredu, kada padne mrak, kostimirana deca će ići od vrata do vrata tražeći slatkiše i uzvikivati "nestašluk ili čašćavanje" ("trick or treat"), odnosno pozivaće vlasnike da im daju slatkiše kako u protivnom ne bi napravili neki nestašluk, poput bacanja jaja ili brašna na prozore njihovih kuća.

Za Noć veštica se tradicionalno izdube i ukrase bundeve, pomalo avetinjski se ukrase kuće i služi se hrana.

Na godišnjoj paradi u Njujorku učestvuje na hiljade ljudi.

Noć veštica svake godine je povod za policiju više saveznih država u SAD da sprovede provere osoba osuđivanih za seksualne delikte, čije su žrtve deca.

Noć veštica proslavlja se u Irskoj, Kanadi, Velikoj Britaniji, Portoriku, Japanu, Novom Zelandu, pojedinim delovima Australije.

Kim i Kanje Vest kao sirena i mornar

Poznati par Kanje Vest i Kim Kardašijan uslikani su kao plavokosa sirena i mornar, dok su pevačica Fergi i njen suprug glumac Džos Duamel neprepoznatljivi u svojim kostimima para iz kamp prikolice.Medijskoj pomami ove godine već su doprinele fotografije holivudske zvezde Anđeline Džoli koja je sa svojom decom "uhvaćena" kako kupuje kostime za Noć veštica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track