Stalone kriv što su slepi miševi odleteli

Napravio štetu

Stalone kriv što su slepi miševi odleteli

Stil -
Nakon snimanja filma, u pećini je bilo svega 8.500 slepih miševa, dok ih je samo nekoliko meseci ranije izbrojano više od 33.000, kazao je jedan stručnjak za ove životinje, opisujući prisustvo filmske ekipe u jami kao "vandalizam"

SOFIJA - Bugarski sud kaznio je ministarstvo za zaštitu okoline zbog toga što je dozvolilo producentima filma Silvestera Stalonea "The Expendables 2"(Plaćenici) da snimaju u pećini punoj slepih miševa u hibernaciji.

Pojedine scene holivudskog blokbastera, u kojem pored Stalonea igraju akcione zvezde Arnold Švarceneger, Brus Vilis i Žan-Klod Van Dam, snimljene su prošlog novembra u pećini Devetaška, na severu Bugarske.

Snimanje nije smelo da se dozvoli jer je buka ugrozila na hiljade šišmiša u stanju hibernacije, kazao je za AFP predstavnik organizacije "Zeleni Balkan" koja je podnela tužbu povodom ovog slučaja.

Pećina, koja se nalazi nedaleko od grada Loveča, jedno je od tri glavna staništa slepih miševa u Evropi.

Lokalna kancelarija ministarstva za zaštitu okoline, koja je dala dozvolu za snimanje, moraće da plati novčanu kaznu od 500 do 10.000 leva (255 do 5.100 evra).

Nakon snimanja filma, u pećini je bilo svega 8.500 slepih miševa, dok ih je samo nekoliko meseci ranije izbrojano više od 33.000, kazao je jedan stručnjak za ove životinje, opisujući prisustvo filmske ekipe u jami kao "vandalizam".

Slepi miševi su bili izloženi stresu, jakoj buci i svetlosti koja ih je držala budnim u vreme kada bi trebalo da su u dubokoj hibernaciji, navode stručnjaci koji se nadaju da će odluka suda ubuduće sprečiti da se ovakvi slučajevi ponove.

http://www.youtube.com/watch?v=TgEqVYcryWc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track