Droga i alkohol podstiču šlog

Istraživanje

Droga i alkohol podstiču šlog

Stil -
Kada mlada osoba doživi srčani udar mnogo je verovatnije da je njegov uzrok pušenje, droga ili alkohol, a ne tradicionalni faktori rizika

VAŠINGTON - Mlađe osobe koje su pretrpele moždani udar često su pušači ili koriste drogu i alkohol, pokazalo je američko istraživanje koje je obuhvatilo 1.000 pacijenata.Za moždane udare često se misli da su stanje koje pogađa starije osobe, ali naučnici kažu da dugotrajne promene na srcu, krvnim sudovima i krvi kao rezultat zloupotrebe droga ili teškog opijanja mogu dovesti do većeg rizika od moždanog udara ranije u životu.

"Zloupotreba opojnih sredstava je česta među mladim odraslim osobama koje su pretrpile moždani udar", kaže vođa istraživanja Bret Kisela sa univerziteta u Sinsinatiju.

Kisela kaže da bi osobe mlađe od 55 godina koje pretrpe moždani udar trebalo rutinski da se savetuju oko zloupotreba raznih sredstava opojnog tipa.

Andrju Džosefson, neurolog s kalifornijskog univerziteta u San Francisku, koji je proučavao zloupotrebu droga i moždane udare je rekao da je moguće da neka sredstva poput kokaina ili metamfetamina mogu brže da podstaknu udar.

"Znamo da ljudi koji imaju vaskularne faktore rizika poput pušenja i visokog krvnog pritiska nemaju moždane udare do određene dobi, ali kada mlada osoba doživi šlog mnogo je verovatnije da je njegov uzrok nešto drugo, a ne tradicionalni faktori rizika", kaže Džozefson.

Naučnici su u okviru istraživanja proučili podatke za 1.200 pacijenata koji su pretrpili moždani udar posle čega su analizirali krv i urin na opojna sredstva.

Utvrđeno je da opojna sredstva igraju važnu ulogu i da je 13 odsto mladih osoba koje su pretrpele moždani udar konzumiralo alkohol ili drogu u okviru 24 sata pre šloga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track