Pravi Indijana Džons tuži tvorce filma

Kristalna lobanja

Pravi Indijana Džons tuži tvorce filma

Stil -
Arheolog traži da se narodu Belizeu vrati kristalna lobanja koju je, navodno, pre 88 godina ukrala jedna porodica lovaca na blago

LOS ANĐELES - "Pravi" Indijana Džons tužio je filmsku kompaniju "Lukasfilm" zbog toga što su koristili kristalnu lobanju prilikom snimanja filma "Indijana Džons i Kraljevstvo kristalne lobanje", pišu holivudski mediji.Izvesni doktor Džejmi Ov podneo je tužbu protiv kompanije u ime naroda Belizea.Arheolog traži da se Belizeu vrati kristalna lobanja koju je, navodno, pre 88 godina ukrala jedna porodica lovaca na blago.

Tužba je podneta protiv kompanija "Lukasfilm", "Volt Dizni" i "Paramaunt" zbog korišćenja replike koja veoma liči na lobanju u filmu i profitiranja.

U svetu trenutno postoje četiri kristalne lobanje od kojih su tri izložene u muzejima.Četvrtu je navodno iz Belizea ukrao avanturista F.A. Mičel-Hedž i njegova porodica je i dan danas čuva.Iako četvrti film o Indijani Džonsu pominje Mičel-Hedžovu lobanju, takođe se navodi da je ona pronađena u Peruu i da je "neodređenog indijanskog porekla".

"Lukasfilm" nikada nije tražio niti dobio dozvolu da koristi Mičel-Hedžovu lobanju ili neku drugu njoj sličnu u filmu", tvrdi dr Ov.

"Do danas, Belize nije dobio ni centa profita od prodaje filma ili prava", navodi se u tužbi.Ovo je tužio i porodicu Mičel-Hedž.

"Indijana Džons i Kraljevstvo kristalne lobanje" zaradio je 2009. u bioskopima širom sveta 786 miliona dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track