Najnovije vesti

Pravi Indijana Džons tuži tvorce filma

Kristalna lobanja

Pravi Indijana Džons tuži tvorce filma

Stil
Arheolog traži da se narodu Belizeu vrati kristalna lobanja koju je, navodno, pre 88 godina ukrala jedna porodica lovaca na blago

LOS ANĐELES - "Pravi" Indijana Džons tužio je filmsku kompaniju "Lukasfilm" zbog toga što su koristili kristalnu lobanju prilikom snimanja filma "Indijana Džons i Kraljevstvo kristalne lobanje", pišu holivudski mediji.Izvesni doktor Džejmi Ov podneo je tužbu protiv kompanije u ime naroda Belizea.Arheolog traži da se Belizeu vrati kristalna lobanja koju je, navodno, pre 88 godina ukrala jedna porodica lovaca na blago.

Tužba je podneta protiv kompanija "Lukasfilm", "Volt Dizni" i "Paramaunt" zbog korišćenja replike koja veoma liči na lobanju u filmu i profitiranja.

U svetu trenutno postoje četiri kristalne lobanje od kojih su tri izložene u muzejima.Četvrtu je navodno iz Belizea ukrao avanturista F.A. Mičel-Hedž i njegova porodica je i dan danas čuva.Iako četvrti film o Indijani Džonsu pominje Mičel-Hedžovu lobanju, takođe se navodi da je ona pronađena u Peruu i da je "neodređenog indijanskog porekla".

"Lukasfilm" nikada nije tražio niti dobio dozvolu da koristi Mičel-Hedžovu lobanju ili neku drugu njoj sličnu u filmu", tvrdi dr Ov.

"Do danas, Belize nije dobio ni centa profita od prodaje filma ili prava", navodi se u tužbi.Ovo je tužio i porodicu Mičel-Hedž.

"Indijana Džons i Kraljevstvo kristalne lobanje" zaradio je 2009. u bioskopima širom sveta 786 miliona dolara.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...