Sećanje na Volta Diznija
Foto: Rojters

Godišnjica smrti

Sećanje na Volta Diznija

Stil -
Godine 1928. Dizni je osmislio lik Mikija Mausa koji ga je proslavio i učinio legendom crtanog filma

BEOGRAD - Autor stripova, filmski animator i producent, tvorac crtanog filma, dobitnik 29 Oskara, čovek čija ostvarenja i danas predstavljaju veliku radost deci, Volt Dizni, umro je 15. decembra pre 46 godina.Godine 1928. Dizni je osmislio lik Mikija Mausa koji ga je proslavio i učinio legendom crtanog filma, a njegova ostvarenja "Bambi", "Alisa u zemlji čuda", "Snežana i sedam patuljaka", "Pepeljuga", "Petar Pan", "Pinokio", "Paja Patak", "Tri praseta" i drugi i dalje usrećuju mališane širom sveta.

O tome koliki je trag ostavio za sobom i koliko je i danas popularan svedoči i činjenica da je jedna draguljarnica u Tokiju za ovogodišnje praznike napravila jelku od čistog zlata ukrašenu upravo Diznijevim junacima poput Mikija Mausa, Zvončice i Pepeljuge.

Jelka je napravljena od 40 kilograma čistog zlata, visoka je 2,4 metra i ima 1,2 metra u prečniku. Raskošna jelka, na čijoj je izradi dva puna meseca radilo 10 majstora, košta 350 miliona jena, ili 4,2 miliona dolara.

Takođe, novembra ove godine, jedan od najranijih Diznijevih plakata na kojima se nalazi Miki Maus prodat je na aukciji za više od 100.000 dolara u Los Anđelesu.

Direktor aukcije filmskih postera Grej Smit u saopštenju je nazvao poster "važnim delom pop-kulturnog blaga" i dodao da je to možda jedini poster Mikija Mausa koji je napravljen do 1930. godine, kada je "Kolumbija pikčers" počeo sa distribucijom Diznijevih crtanih filmova.

Popularnosti zaostavštine Volta Diznija svedoči i činjenica da čuveni zabavni park u Parizu, Diznilend, godišnje privuče duplo više posetilaca od Mona Lize u muzeju Luvr.

Međutim, sa životom i radom legende animiranog filma, zainteresovani se ne mogu upoznati u Diznilendu, već u kompleksu skromnih zgrada od opeke, udaljenom manje od pet minuta od mosta "Golden Gejt" u San Francisku, gde se nalazi Porodični muzej Volta Diznija.

Čuveni autor crtanih likova rođen je 5. decembra 1901. godine u Čikagu, kao četvrto dete Elajasa Diznija, stočara i voćara iz Misurija. Deo porodice, sa očeve strane, bila je irsko-kanadskog porekla, a preci sa majčine strane doselili su se u SAD iz Nemačke.

Porodica sa petoro dece se preselila u Kanzas kad je Volt napunio 10 godina, a ponovo su se vratili u Čikago gde je pohađao srednju školu.

Svi bi očekivali da osoba pod čijim rukovodstvom su nastali nezaboravni crtani filmovi namenjeni deci, bude blage i miroljubive prirode. Dizni je, međutim, upamćen kao rasista, antisemita i pobornik nejednakosti među polovima.Njegovi crtači mogli su da budu isključivo muškarci, a žene su imale priliku da se bave samo bojenjem slika i obično bi dobijale otkaz kad bi navršile 30 godina.

Uz značajnu podršku ujaka Roberta i brata Roja, Volt je osnovao je studio kome je dao ime "Disney Brothers Studio", da bi ga kasnike preimenovao u "Walt Disney Studio".Taj studio je i dalje jedna od najuspešnijih kompanija koja proizvodi filmove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track