Formula koja usporava starost

Dugovečnost

Formula koja usporava starost

Stil -
Jedinjenje resveratrol koje se nalazi u vinu, zbog prisustva u koži crnog grožđa, usporava starenje zdravih miševa, kao i onih obolelih od progerije

HONGKONG - Grupa naučnika iz Hongkonga izradila je princip hemijske formule koja može da uspori starenje kod miševa, u nadi da će moći da je reprodukuju i kod ljudi, preneli su francuski mediji.

To istraživanje, čiji su zaključci objavljeni u decembarskom broju časopisa CM (Cell Metabolism), predstavlja nastavak radova iz 2005. tokom kojih je utvrđena veza između progerije, bolesti koja se manifestuje prevremenim starenjem i mutacije lamina A, konstitutivnog proteina ćelijskog jezgra.

Nedavna istraživanja pokazuju da je postojanje u ćelijama normalne količine lamina A vezano za prisustvo gena SIRT1, koji utiče na dugovečnost, kao i da čak omogućava njegovo aktiviranje.

Istraživači ističu da mogu da razviju lekove koji "imitiraju" lamin A ili povećavaju povezanost između lamina A i gena SIRT1. Grupa naučnika iz Hongkonga je istovremeno dokazala da jedinjenje resveratrol koje se nalazi u vinu, zbog prisustva u koži crnog grožđa, usporava starenje zdravih miševa, kao i onih obolelih od progerije.

Naučnici, međutim, upozoravaju da je količina resveratrola u vinu veoma mala i da možda nema nikakav pozitivan efekat, a da nasuprot tome alkohol u većim količinama oštećuje organizam.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track