Kad postanu očevi direktori štede na platama zaposlenih

Loša strana očinstva

Kad postanu očevi direktori štede na platama zaposlenih

Stil -
Ukoliko postanu roditelji dečaka povećavaju sebi platu u proseku za 6,4 odsto, a ako dobiju devojčicu za 3,5 odsto, pokazala danska studija

KOPENHAGEN - Direktori mnogih kompanija u svetu, posle rođenja deteta, često sebi povećavaju platu štedeći na platama zaposlenih, pokazala je danska studija.

"Očinstvo direktore izmeni u negativnom smislu kad se radi o platama zaposlenih, jer šefovi, ukoliko postanu roditelji dečaka, povećavaju sebi platu u proseku za 6,4 odsto, a ako se radi o devojčici za 3,5 odsto", pokazali su rezultati te studije sprovedene na 10.655 preduzeća u danskom industrijskom sektoru.

Smanjenje plata zaposlenih posle rođenja direktorovog prvog deteta u proseku iznosi 0,2 odsto ili od 100 do 300 dolara na godišnjem nivou. Novopečeni roditelji muškog deteta u proseku smanjuju plate zaposlenim ženama za 0,2 odsto, a muškarcima 0,5 odsto, a ako se radi o ženskom detetu žene su čak nagrađene povišicom od 0,1 odsto, a muškarci kažnjeni smanjenjem od 0,1 odsto, pokazala je studija čiji rezultati su objavljeni u američkom časopisu Administrativ Sajns Kvortli.

"Objašnjenje je sasvim jednostavno, direktori kada postanu roditelji osećaju potrebu da više zarađuju za porodicu, čak iako je to na štetu zaposlenih", objasnio je Dejvid Roš, profesor na Kolumbia Biznis Skul u Njujorku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track