Doček 2013. u pet do dvanaest

Doček 2013. u pet do dvanaest

Stil -
Novu godinu možete proslaviti na ulicama i trgovima Budimpešte, Bratislave i Sarajeva ili u nekom od njihovih klubova, barova ili restorana

BudimpeštaOva panonska prestonica, smeštena na lepom plavom Dunavu, udaljena je od Beograda samo nekoliko sati vožnje. Brojne istorijske znamenitosti, poput najvećeg budimpeštanskog hrama, Crkve Svetog Štefana, ali i najpoznatije budimpeštanske ulice Vaci, samo su neki od razloga da posetite ovaj lepi grad. Sjajni noćni klubovi i mogućnost upoznavanja mađarskih narodnih običaja, poput poznatog plesa čardaša, učiniće nezaboravnim posetu ovoj evropskoj prestonici.Mađari i te kako znaju kako se treba zabavljati, a Nova godina im je jedan od najvažnijih i najzabavnijih praznika. S pripremama za ovu ludu noć počinju nedeljama ranije, zato pripazite da odmah rezervišete mesta ukoliko želite da budete na nekom od popularnih mesta u gradu. I ne brinite, ove večeri nikako ne možete ostati gladni jer će vam biti ponuđene kobasice s renom i senfom, supa od sočiva, praseće pečenje i još mnogo tradicionalnih mađarskih jela.

Ulice Budimpešte su prelepo okićene
Ulice Budimpešte su prelepo okićene

BratislavaNajmlađa evropska prestonica takođe je smeštena na Dunavu. Pomno uređen centar grada, njihovo čuveno pivo, brojne istorijske građevine - poput stare gradske skupštine i Mocartove palate, glavni su aduti ove šarmantne metropole. Iako je po broju stanovnika mnogo manja od svojih evropskih komšija, baš ni u čemu ne zaostaje za njima. Naprotiv, svojim šarmom nikoga ne ostavlja ravnodušnim.Inače, proteklih nekoliko godina Bratislava je postala poznata po svojim novogodišnjim zabavama i žurkama, zbog čega je dobila nadimak Partislava. Glavni trg krasi Rolandova fontana, za koju legenda kaže da se kip na njenom vrhu u noći iz prelaska iz stare u novu godinu okrene na suprotnu stranu kako bi pozdravio stare junake.Doček Nove godine u Bratislavi tek je nedavno postao aktuelan, ali svi koji su bili tamo tvrde da je to nešto što zaista treba videti i doživeti.

Slovaci ove godine spremaju spektakularan vatromet
Slovaci ove godine spremaju spektakularan vatromet

SarajevoOva bosanska metropola već godinama je širom regiona omiljeno mesto za zabavu. Osim što se može pohvaliti najboljim ćevapima u somunu s kajmakom, pitama i burekom s domaćim kiselim mlekom, ovaj grad ima i vrlo bogatu istorijsku i kulturnu baštinu. Nikako ne propustite da popijte čuvenu kafu na Baščaršiji ili da posetite Begovu džamiju.Pored organizovanog dočeka na platou Skenderije, i u dvorani „Mirza Delibašić“ u sklopu KSC Skenderija biće upriličen doček Nove godine. Ulaznica košta sedam konvertibilnih maraka, a posetioce će zabavljati Hanka Paldum, Amir Kazić Leo, Aki Rahimovski i Sarajevski tamburaši. Organizatori najavljuju pravi spektakl, a kafići obećavaju najluđi dernek.Veoma pristupačne cene smeštaja i zabave garancija su dobrog provoda za sve one koji će ove godine posetiti ovaj grad u nameri da provedu nekoliko prijatnih dana daleko od rutine, svakodnevice, stresa i užurbanog života. Sarajevo i dobroćudne i vesele Sarajlije i ove godine su spremni sa svim svojim gostima dokažu da ovaj grad uvek rado dočekuje turiste i da će se svako ko jednom u njega dođe uvek rado u njega i vraćati.

Sarajevski derneci dugo se pamte
Sarajevski derneci dugo se pamte

Konačno se približio za mnoge najlepši period u godini.U vazduhu se oseća miris kuvanog vina, cimeta i pečenih kestena, a ulice su već ukrašene lampicama. Ipak, ostavimo ove lirske pejzaže za neku drugu priliku, možda još niste odlučili gde ćete dočekati 2013. godinu. Ako spadate u onu grupu koja će nešto malo ušteđevine radije potrošiti na neko zanimljivo putovanje, a ne na skupi doček u nekoj lokalnoj kafani ili klubu, evo nekoliko zanimljivih destinacija na kojima garantuju dobar provod...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track