Novogodišnji meni

Specijaliteti koji se spremaju za tili čas

Novogodišnji meni

Stil -

Čorba protiv mamurlukaSastojci♦ 200 g svinjskog mesa♦ 100 g pirinča♦ 1 veliki crni luk♦ 5 dl soka od paradajza♦ 1 mala kašičica aleve paprike♦ so, biber♦ ulje♦ ljuta tucana paprikaPripremaMeso isecite na manje kocke, posolite ga i pobiberite po ukusu. Luk usitnite (najbolje u multipraktiku). U šerpu stavite ulje i na njemu propržite luk i dodajte meso i alevu papriku. Dinstajte nekoliko minuta mešajući sve vreme. Dodajte pirinač i sipajte 1 l vode. Smanjite vatru, dodajte sok od paradajza, poklopite šerpu i kuvajte. Za nekih sat vremena meso će smekšati, a pirinač se skuvati (vodite računa da se sve ne prekuva). Čorbu po želji još malo začinite i poslužite toplu.

Pikantne pljeskaviceSastojci♦ 400 g dva puta samlevenog mesa♦ 100 g svežeg sitnog ili švapskog sira♦ 1 jaje♦ 2 kašike prezli♦ 2 kašike aleve paprike (po želji može i ljuta)♦ so, biberPripremePomešajte meso, jaje, prezle i začine, po želji posolite i pobiberite, pa dodajte svež sitan sir. Vatrostalnu posudu nauljite, pa rukama (najbolje vlažnim) u njoj oblikujte pljeskavice i poređajte ih tako da budu malo udaljene jedne od druge. Pecite u rerni na 180 stepeni dok ne porumene.

Medeni kolutićiSastojci♦ 80 g masti♦ 1 jaje♦ 70 g meda♦ 250 g brašna♦ 1/2 kašičice praška za pecivo♦ prstohvat soli♦ malo cimeta♦ šećer u prahuPripremaBrašno prosejte i dodajte mu prašak za pecivo. Mast ostavite da omekša na sobnoj temperaturi, pa joj dodajte jaje i penasto umutite smesu. Potom dodajte i cimet, med i na kraju brašno, a onda umesite glatko testo. Veliki pleh obložite papirom za pečenje, a rernu uključite da se greje na 180 stepeni. Kidajte komadiće testa i od njih napravite oblik gliste, potom spojte krajeve i napravite kolutiće (sredina je šuplja). Kada se ispeku, medenjake ne vadite iz pleha dok se potpuno ne ohlade.

Salata od šampinjonaSastojci♦ 500-600 g šampinjona♦ 200 g trapista♦ 2 dl kisele pavlake♦ so♦ oreganoPripremaŠampinjone isecite uzduž zajedno s peteljkom (potrudite se da budu što tanji). U veći tiganj sipajte malo ulja i stavite pečurke i dinstajte na laganoj vatri. Posolite. Kada su šampinjoni izdinstani, sklonite ih sa vatre, dodajte pavlaku, promešajte, pa dodajte izrendani sir. Ako želite, salatu možete malo zagrejati na vatri da se sir rastopi.

Srneća leđa

Sastojci♦ 120 g maslaca♦ 50 g šećera u prahu♦ 80 g čokolade za kuvanje♦ 6 jaja ♦ 80 g šećera♦ 150 g mlevenog badema♦ 60 g prezli♦ pekmez od kajsija♦ bademi za dekoraciju♦ 1 čokolada za kuvanje i malo ulja za glazuruPripremaMaslac i šećer penasto umutite. Čokoladu malo omekšajte i dodajte u smesu, pa u to dodajte jedno po jedno žumance. Belanca čvrsto ulupati sa šećerom, pa dodajte prethodnoj masi. Na kraju umešajte mlevene bademe i prezle. Pleh dobro podmažite i pospite prezlama, sipajte testo i pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 45 minuta. Nakon hlađenja kolač premažite pekmezom od kajsija i prelijte ga glazurom napravljenom od čokolade i malo ulja, a onda ukrasite bademima.

Feta cvetićiSastojci♦ 1/2 kg lisnatog testa♦ 2 jajeta♦ 250 g feta sira♦ beli luk u prahuPriprema Lisnato testo razvijte oklagijom u oblik pravougaonika, a zatim ga nožem isecite na kvadratiće dovoljne veličine da pokriju rupe od kalupa za mafine. Feta sir izgnječite viljuškom i dodajte i smesu od prethodno dobro umućena dva jajeta. U sir i jaja dodati so, biber i po želji malo belog luka u prahu. Svaki kvadratić lisnatog testa stavite u podmazan otvor za mafine, pa na njega stavite smesu od sira i jaja. Pecite u zagrejanoj rerni dok ne porumene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track