Gojazani žive duže od mršavih
Foto: REUTERS

Isplati se biti debeo

Gojazani žive duže od mršavih

Stil -
Naučnici su utvrdili da osobe koje su malo gojazne imaju šest odsto više šanse da duže žive od osoba s normalnom telesnom težinom

VAŠINGTON - Osobe koje su malo gojazne žive duže od osoba s normalnom težinom, navodi se u danas objavljenoj analizi skoro 100 medicinskih istraživanja.

Osobe koje su malo gojazne duže žive zbog blagotvornih efekata velikih rezervi energije i što češće idu kod lekara, navodi se u analizi 97 studija nad tri miliona ljudi.

Naučnici su utvrdili da osobe koje su malo gojazne imaju šest odsto više šanse da duže žive od osoba s normalnom telesnom težinom.

U analizi se ipak dodaje da gojaznost nije zdrava jer povećava rizik od dobijanja dijabetesa, raka, srčanih i drugih zdravstvenih problema.Ova studija izazvala je žestoke reakcije stručnjaka za gojaznost, od kojih neki ističu da su ovakvi nalazi "gomila smeća", dok drugi upozoravaju da bi to mogla da bude "jeziva poruka". Istraživači u američkom Nacionalnom centru za zdravstvenu statistiku proučavali su 97 studija u kojima je učestvovalo skoro tri miliona ljudi kako bi uporedili stope smrtnosti sa indeksom telesne mase, koji se izračunava na osnovu težine i visine.

"Ovo je jeziva poruka. Ne treba da uzimamo zdravo za gotovo to da možemo da otkažemo teretanu, da možemo da se na smrt prejedemo tortama", smatra Tem Fraj iz britanskog Nacionalnog foruma za gojaznost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track