Ako se razbolite, ostanite kod kuće

Poštedite kolege

Ako se razbolite, ostanite kod kuće

Stil -
Iako će mnogi biti u dilemi da li da idu ili ne idu na posao kada osete prve simptome gripa, najbolje je ostati u krevetu

Ne širite viruse.Na radnim mestima ste stalno u kontaktu s mnogo ljudi, pa je zato verovatnoća da ćete se zaraziti virusom gripa veća. Kako biste smanjili tu mogućnost, važno je pridržavati se nekih osnovnih pravila. Evo na šta treba obratiti pažnju...

Dezinfikujte površine koje svi pipkaju

Virusi na površini radnog stola, računara, slavina i kuvala za kafu na njima se dugo zadržavaju i najčešći su izvori zaraze. Zbog toga ih je poželjno bar jednom dnevno očistiti makar vlažnim maramicama. Koristite one na kojima piše da su namenjene za dezinfekciju, jer je sastav maramica za bebe preblag da bi uništio virus.

Perite ruke što češće

Ovo pravilo obavezno primenjujte pre i posle jela, upotrebe ve-cea ili nakon dolaska spolja, a nakon pranja temeljno osušite ruke papirnim ubrusom. Ako vam topla voda i sapun nisu dostupni, koristite gel za dezinfekciju u flašicama.

Ograničite kontakt s kolegama

Kontakt poput rukovanja i ljubljenja je najbrži način prenosa virusa, pa je u sezoni kada hara, najbolje ograničiti fizički kontakt. Takođe, ako neki kolega pokazuje simptome gripa, savetujte mu da što pre ode kući, pre nego što zarazi ostatak kolektiva.

Operite šolju čim popijete kafu

Pijete li kafu ili čaj u kancelariji, nemojte ostaviti da šoljica stoji na stolu već je odmah operite u toploj vodi i sapunici i gledajte da nikada ne koristite tuđu.

Bonton za prevenciju

Ne zaboravite na naviku stavljanja ruke na usta kod kijanja ili kašljanja i bacanja papirnih maramica u smeće čim izduvate nos. Lekari tvrde da je, umesto u dlan, mnogo bolje kijati ili kašljati u lakat, jer se tako smanjuju mogućnosti zaraze.

Vakcinišite se

Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, najbolji način prevencije gripa je vakcina. Proverite kod lekara opšte prakse ima li ih na raspolaganju i skinite ovu obavezu (a samim tim i strah od bolesti) s dnevnog reda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track