Gde grešite u kućnim poslovima

Uštedite vreme i novac

Gde grešite u kućnim poslovima

Stil -
Čini vam se da ponekad ulažete mnogo truda i vremena u održavanje čistoće u kući, a rezultati nisu baš najbolji. Evo gde možda grešite...

Neka čišćenje što kraće traje.Vaša kuća će posle „zimskog sna“ konačno oživeti, ali pre toga je treba detaljno srediti. Međutim, postoji nekoliko jednostavnih trikova kojih bi trebalo da se pridržavate da bi vam sređivanje ubuduće proteklo brže i lakše.Čišćenje za ljubimcimaAko imate krznenog ljubimca, velike su šanse da ostavlja dlake po čitavom stanu. Ako budete pokušavali da ih usisate s parketa i pločica, samo ćete podići prašinu, jer je usisivač samo razbacuje. Pametnije je uzeti veliku krpu ili metlu s vlaknima za čišćenje, koji će skupiti dlake na gomilu, pa ih onda pokupite i bacite u đubre.

Održavanje drvenog nameštajaAko imate naviku da poprskate celu površinu nameštaja koji čistite, pravite grešku. Previše sredstva za poliranje teško je izbrisati, pa se preporučuje da ga prvo nanesete na tkaninu kojom polirate. Na taj način ćete i uštedeti i izbeći da nameštaj izgleda musavo.

Uklanjanje mrlja i flekaJedna od čestih grešaka koje ljudi prave kada im se, na primer, prospe vino po tepihu ili garnitura uprlja hranom, jeste to što fleku jako trljaju nekim sredstvom i krpicom ili sunđerom, što je velika greška. Za početak je dovoljno da nanesete sredstvo ili sprej za uklanjanje mrlja s tapaciranog nameštaja prema uputstvima i fleku lagano tapkate krpicom. Jakim ribanjem i trljanjem mrlja će se još više uvući u materijal. Dok tapkate, svaki put koristite novi, čisti deo krpice da bi upila što više mrlje, odnosno vina.

Ribanje rerneUvek čistite ugrejanu rernu jer će se tako prljavština lakše skidati, posebno ona zapečena. Pre čišćenja zagrejte je 10 do 15 minuta na laganoj temperaturi, poprskajte sredstvom za čišćenje i ostavite da odstoji dvadesetak minuta. Nakon toga stavite zaštitne rukavice i prionite na posao.

Uništena kadaKadu čistite abrazivnim sredstvima? S vremenom ćete uništiti gornji sloj, budući da takva sredstva sadrže sitna zrnca. Ubuduće koristite blaga sredstva i sunđere koji nisu grubi.

Pranje prozoraLepi i sunčani dani donose nam pozitivnu energiju, pa tada imamo više volje za čišćenje, ali u tom slučaju na listu zadataka nikako nemojte stavljati pranje prozora. Budući da sunce greje, prozori se brže suše, pa će na njima ostati mrlje i neće moći lepo da se uglancaju. Prozore perite kada su dani oblačni, ali ne i kišni da posao ne biste džaba radili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track