VASKRŠNJA ČAROLIJA: Obojite jaja na radost
Foto: Beta

VASKRŠNJA ČAROLIJA: Obojite jaja na radost

Stil
00:00h
Nekada su se vaskršnja jaja farbala samo u crvenu boju, ali danas postoji veliki broj veštačkih boja i tehnika kojima ona mogu da se ukrase

Simbol Vaskrsa su farbana jaja koja se prema narodnom običaju farbaju na Veliki petak ili na Veliki četvrtak.Nekada su se vaskršnja jaja farbala samo u crvenu boju, koja označava radost i napredak. Međutim, danas postoji veliki broj veštačkih boja i tehnika kojima ona mogu da se ukrase.1. Bojenje jaja voskomPotrebno: obična olovkakutija čioda s plastificiranim glavicamavelika debela svećafarba za jajajajaNa olovku nabodite čiodu i upalite sveću, neka se dobro razgori da se oko fitilja nakupi rastopljeni vosak. Umačite čiodu u vosak, pa na vatru plamena i brzo prinosite jajetu i šarajte po njemu. Potrebno je malo prakse dok ne steknete sigurnost i jasan potez. Ako je namaz pretanak, nanesite vosak još jednom. Tokom voskarenja veoma je važno da uvek čiodu s voskom otopite u plamenu.Išarano jaje umačite u farbu koju ste pripremili. Kad izvadite jaje iz boje, obrišite ga ubrusom i prinesite ga ravno na plinski plamen na vatru i brišite vosak koji se otapa.

2. Lukovina

Potrebna je ljuska crnog luka koju ćete poskidati sa jednog do dva kilograma luka, što više ljuski, biće intenzivnija boja.Stavite ljuske u šerpu, nalijte vode, malo promešajte rukom i prospite prvu vodu. Zatim sipajte toliko vode koliko će vam trebati da jaja u šerpi budu skroz potopljena. Kad prokuva, smanjite temperaturu i ostavite da ključa oko pet minuta, a zatim polako spuštajte jaja u lukovinu i kuvajte ih po želji. Nakon kuvanja, jaja ocedite, prohladite i namažite krpom natopljenom uljem ili komadom slanine.3. BiljkePotrebni su listovi biljaka za koje pretpostavljate da će dati lepu šaru na jajetu. Radite to neposredno pre šaranja, jer ukoliko budu dugo stajali, listovi će uvenuti.Postavite list na jaje i vodeći računa da ne oštetite ili ne savijete list, obložite jaje čarapom. Zategnite čarapu sa suprotne strane jajeta i zavežite u čvor ili obmotajte koncem kraj čarape. Kuvana jaja potopite u posudu sa bojom i ostavite nekoliko minuta. Ukoliko nisu kuvana, potopite čarapom umotano jaje u šerpu sa bojom i kuvajte oko 10 min. Skuvana jaja izvadite, stavite ih na papirnu podlogu da se ocede, a zatim makazama prosijecite čarapu, izvadite jaje i skinite list biljke.

4. Pčela

Jaja ofarbati u žutu boju. Crnim lakom za nokte prefarbajte uži deo jajeta (zadnjica pčele) i jednu štraftu bliže širem delu jajeta. Nacrtati oči i usta na široj strani jajeta. Isecite salvetu u obliku krila i zalepite ih na vrh jajeta. S obzirom na korišćen materijal za bojenje pčelice, ova jaja ne bi trebalo da jedete.5. Bubamara

Ovo su tufnasta jaja koja podsećaju na bubamare. Jaja ofarbajte u crveno i ostaviti da se ohlade. Umutiti belance viljuškom (ne u potpunosti) i četkicom za slikanje napraviti nekoliko tufni na jajetu. Jaje potom uvaljajte u mak. Sačekajte koji minut da se belance osuši, pa oduvajte višak maka.6. Kanap

Potrebno:kanap, boja za jajakuvana jajaKanap dužine 30 centimetara potopite u farbu za jaja. Namočen kanap obmotajte oko jajeta u raznim pravcima. Po želji ponovite ovo sa nekoliko kanapa u različitim bojama. Ostaviti da se ocedi, skinite kanap i prosušite.

7. Izgrebana

Ofarbano jaje izguliti žicom za pranje posuđa, a zatim ga ponovo spustiti u posudu sa bojom. Premazati uljem.8. Mermerna

Živo jaje uvijte u ljuske crnog luka, pa zatim u foliju. Tako uvljajte jaje po jaje i kuvajte u šerpi oko 12 minuta. Kad se skuvaju, skinute foliju i ostavite da se hlade.9. Izolir traka

Izrezani oblici od čvršće lepljive trake: cvetići, tačkice, kvadratići, trouglići, srca, najlon čarapa, konac...Skuvati jaja, pa ih ostaviti da se prohlade. Isečene trake lepite po jajetu. Preko svakog jajeta stavite čarapu i zavežite, pa farbajte jaja po želji. Sa ofarbanog jajeta skinite čarapu i komadiće selotejpa.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track