Otarasite se bakterija

Korisni saveti za čišćenje kućnih aparata

Otarasite se bakterija

Stil -
Većina predmeta koje koristimo za uklanjanje prljavštine sadrži mikroorganizme, zato je važno voditi računa i o njihovoj higijeni

Da bi sve u vašem domu bilo čisto onako kako ste oduvek želeli, važno je da vodite računa i o održavanju aparata kojima uklanjate prljavštinu.Kućni uređaji mogu biti pravo leglo bakterija, a prepoznaćete da su se one u njima nataložile najčešće po neprijatnim mirisima. Da biste ih se rešili, ali samim tim i uništili sve moguće izvore zaraza, poslušajte nekoliko jednostavnih saveta.

Sunđeri

Već i vrapci na grani znaju da sunđeri sadrže tonu bakterija. Medutim, možete smanjiti njihovu količinu ako ih dezinfikujete svakih nekoliko dana, ako ne i svaki dan, ili ih zamenite jednom mesečno. Za dezinfekciju, natopite sunđer u vodu, stavite ga u mikrotalasnu rernu i držite minut na visokoj temperaturi. Važna napomena: pazite da ne iscedite sunđer jer bi to moglo izazvati vatru. Druga mogućnost je da ga namočite u rastvor izbeljivača i vode (jedna šoljica izbeljivača na kantu vode), isperete i osušite. Imajte nekoliko sunđera, a svaki koristite u različite svrhe kako bi se izbeglo širenje bakterija.

Mašina za veš

Prvi znak da je mašina za veš prljava jeste miris. On može nastati od raznih stvari, poput taloga od deterdženta ili omekšivača, bakterija iz odeće ili vaše sklonosti da opranu odeću dugo držite u mašini. Ono što svi treba da znaju jeste da topla voda neće ubiti sve bakterije, koje se u mašini mogu proširiti i na drugu odeću. Zato vašu mašinu dezinfikujte destilovanim alkoholnim sirćetom i sodom bikarbonom. Pokrenite program s vrućom vodom i dodajte smesu koju ste sami napravili. Za mašine koje se pune odozgo, dodajte tri do četiri šoljice sirćeta u pola šoljice sode bikarbone, a za one koje se pune na klasičan način, četvrtinu šoljice sirćeta umešajte s četiri kašike sode bikarbone. Kad se smesa pomeša s vodom, program stavite na pauzu i pustite da odstoji 30 do 60 minuta. Ponovo pokrenite mašinu, a kad program završi i izbaci vodu, prebrišite bubanj i pustite da se osuši na vazduhu.

Metle i četke

Četke je dovoljno otresti od prašine, a možete koristiti i sprejeve poput onih za čišćenje tastature. Metle traže malo više pažnje. Njih nežno perite toplom vodom i blagim deterdžentom. Potom dobro isperite i osušite na vazduhu. Vlakna okrenite nagore kako bi bila čistija, a metla duže trajala.

Usisivač

Usisivač se može napuniti prašinom i alergenima i postati 20 odsto manje efikasan svaki put kad ga ne očistite. Za one bez kesice potrebno je samo isprazniti rezervoar nakon svake upotrebe, a za one s kesama zamenite je kad se trećina napuni. Takođe, očistite filter usisivača tako što ćete otresti prašinu s njega ili prstima ukloniti nataloženu prljavštinu.

Mašina za sudove

Ako se pravilno ne održava, mašina za pranje posuđa može postati leglo bakterija, gljivica, pa čak i buđi. Može i neprijatno da miriše zahvaljujući ostacima hrane. Da biste uništili sve mikroorganizme, uklonite ostatke sredstva za pranje i odstranite slojeve masnoće. Pokupite ostatke s dna odvoda krpom ili ubrusom. Potom ulijte alkoholno sirće u šoljicu, stavite ga na najvišu policu u praznu mašinu i uključite ga na program s najtoplijom vodom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track