Najnovije vesti

ZATO NOGE SMRDE: Na stopalima 200 vrsta gljivica!

ZATO NOGE SMRDE: Na stopalima 200 vrsta gljivica!

Stil
Gljivica ima svuda po ljudskom telu, ali najdraža su im mesta pete, prostori između nožnih prstiju i ispod noktiju

VAŠINGTON - Oko 200 vrsta gljivica naseljava ljudska stopala, objavili su američki naučnici u časopisu "Nejčer".
Gljivica ima svuda po ljudskom telu, ali najdraža su im mesta pete, prostori između nožnih prstiju i ispod noktiju.

 

Neškodljive gljivice prirodno žive na koži, ali mogu izazvati infekcije ako počnu previše da se množe. Naučnici Instituta za istraživanje ljudskog genoma u Betesdi izdvojili su DNK gljivica s 10 odraslih osoba i sastavili novu mapu njihove rasprostranjenosti na ljudskom telu.

 

Uzorci su uzeti iz ušnog kanala, s obrva, temena, iza uha, s pete, između nožnih prstiju, ispod nožnih noktiju, s podlaktice, leđa, prepona, iz nosnih šupljina, s prsa, dlana i lakta.

 

Rezultati su pokazali da brojnost kolonija gljivica na telu varira - najraznovrsnije stanište je peta na kojoj postoji 80 vrsta gljivica, 60 ih je ispod noktiju na nogama, a još 40 vrsta između nožnih prstiju.

 

Portal Pliva prenosi da su dlan, podlaktica i lakat sledeće lokacije po brojnosti gljivičnih vrsta, gde ih ima od 20 do 30. Najmanja raznolikost je na glavi i na torzu gde ih ima do 10 vrsta.

 

Naučnici su zaključili da na ljudskom telu ima više vrsta gljivica nego što se do sada znalo, a studija će poslužiti u lečenju raznih kožnih gljivičnih oboljenja.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...