DAN NAUKE: Evo kako će se proslaviti Teslin rođendan

DAN NAUKE: Evo kako će se proslaviti Teslin rođendan

Tech -
Posetioce Centra za promociju nauke (CPN) očekuje niz različitih događaja, pa će u Naučnom klubu CPN-a biti najavljen i najveći program za finansiranje nauka ikada - "Horizont 2020"

BEOGRAD - Dan nauke u Srbiji i rođendan slavnog srpsko-američkog pronalazača Nikole Tesle (1856-1943) biće obeležen 10. jula.

I ove godine posetioce Centra za promociju nauke (CPN) očekuje niz različitih događaja, pa će među ostalim aktivnostima u Naučnom klubu CPN-a biti najavljen i najveći program za finansiranje nauka ikada - "Horizont 2020.

"Takođe, uz naučne radionice, predstavljanja novih platformi za interaktivno učenje, izložbu, filmove i tribine ističe se naučno popularna tribina pod nazivom "HAARP i druge zablude o nauci".

Svetski dan nauke je datum koji je predložen na Svetskoj naučnoj konferenciji u Budimpešti 1999, sa ciljem da se skrene pažnja na potrebu za novom vezom između nauke i društva. UNESCO je ustanovio Svetski dan nauke za mir i razvoj, koji je prvi put obeležen 10. novembra 2002. godine.

U Srbiji je Svetski dan nauke prvi put obeležen 2011. godine, a od iste godine pored ovog datuma, koji Srbija obeležava kao članica UNESCO-a, odlukom Vlade, ustanovljen i nacionalni Dan nauke, 10. jul, dan rođenja Nikole Tesle.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track