KO ĆE PREŽIVETI GLOBALNU KATASTROFU: Objavljena lista najranjivijih zemalja sveta, pronađite Srbiju!

Na udaru klimatskih promena

KO ĆE PREŽIVETI GLOBALNU KATASTROFU: Objavljena lista najranjivijih zemalja sveta, pronađite Srbiju!

Tech -
GAIN proučava dve stvari: prvo, koliko je pojedina država ranjiva na klimatske promene, po pitanju klime, populacije, infrastrukture i prirodnih resursa, odnosno koliko je spremna za nošenje s rizicima, po pitanjima vlasti, društva i ekonomije

Novi godišnji GAIN indeks - indeks globalne adaptacije - otkriva koje su države na svetu najranjivije na potencijalne rizike globalnog zagrevanja, i koje su najspremnije za reagovanje na prirodne katastrofe

Novi godišnji GAIN indeks - indeks globalne adaptacije - otkriva koje su države na svetu najranjivije na potencijalne rizike globalnog zagrevanja, i koje su najspremnije za reagovanje na prirodne katastrofe koje bi ih mogle pogoditi.GAIN je deo projekta Univerziteta Notr Dam u SAD.

GAIN proučava dve stvari: prvo, koliko je pojedina država ranjiva na klimatske promene, po pitanju klime, populacije, infrastrukture i prirodnih resursa, odnosno koliko je spremna za nošenje s rizicima, po pitanjima vlasti, društva i ekonomije.

Uopšteno gledano, rezultati analize nisu iznenađujući: najmanje ranjive i najspremnije države spadaju i među najrazvijenije na svijetu.

Među top 10 tako se nalaze sve skandinavske države: Norveška (1.), Švedska (3.), Finska (4.), Danska (5.) i Island (9.). Između skandinavskih država ugnjezdile su se Novi Zeland (2.) i Australija (6.), a na listi se nalaze još i Ujedinjeno Kraljevstvo (7.), Sjedinjene američke države (8.) i Nemačka (9.).

Najugroženije države razorene su ratom i većinom nemaju pristup moru -Centralno Afrička Republika (174.), Demokratska Republika Kongo (174.), Burundi (176.), Eritreja (176.) i Čad (178.).

Prema ovom izveštaju Srbija se nalazi na 74. mestu. Karakteristična je niska ranjivost i visoka spremnost na reakciju. Ipak, kako stoji u izveštaju i dalje postoje izazovi adaptacije na klimatske promene, ali je Srbija dobro pozicionirana da im se prilagodi.

ND-GAIN indeks smestio je Srbiju na 82. mesto po ugroženosti i 73. po spremnosti da odgovori na klimatske promene.

http://www.youtube.com/watch?v=UDJEJiPqK0g

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track