Hoće li putovanje u prošlost ikad biti moguće? Evo šta kaže nauka
Foto: Shutter

(NE) MOGUĆA MISIJA?

Hoće li putovanje u prošlost ikad biti moguće? Evo šta kaže nauka

Tech -
Nekolicina stručnjaka veruje da je put u prošlost moguć prolaskom kroz hipotetički tunel koji spaja dva dela prostor-vremena – crvotočine

Večna tema filmova i knjiga žanra naučne fantastike oduvek je delovala primamljivo. Hoćemo li ikada dobiti priliku da sprečimo neki događaj iz prošlosti i upoznamo značajne ličnosti iz istorije? Pogledajte šta kažu naučniciBrajan Grin, autor bestselera „Elegantni univerzum“ i fizičar Univerziteta „Kolumbija“, ističe da su teoretičari do sad izlagali razičite scenarije o tome kako bismo se mogli vratiti u prošlost.„I većina njih“, kaže Grin, „ako ih pogledate pažljivo, na ivici je fizike kakvu razumemo. Većina nas smatra da gotovo sve te teorije možemo odbaciti.“U fizici, vreme se opisuje kao dimenzija nalik dužinim, širini i visini. Kada idete od svoje kuće do prodavnice, putujete kroz prostor krećući se kroz sve prostorne dimenzije: dužinu, širinu i visinu. Međutim, tu je i četvrta dimenzija: putujete i kroz vreme – u budućnost.„Prostor i vreme su povezani četvorodimenzionalnom tkaninom zvanom prostor-vreme“, ističe Čarls Liju, astrofizičar Gradskog univerziteta u Njujorku na Koledžu Steten ajlenda i koautor knjige „Jedan univerzum: Kod kuće u kosmosu“.Kako on objašnjava, sve što ima masu – ljudi, predmeti, nebeska tela – nalazi se na na ovom četvorodimenzionalnom tkanju i izaziva u njemu nekakvo udubljenje.„Ono je pokazatelj da se prostor-vreme savija kako bi se prilagodio masi“, kaže Liju, a zahvaljujući tom procesu predmeti se pomeraju na zakrivljenoj „stazi“. Ta zakrviljenost je ono šta znamo kao gravitaciju.Matematički, kretanje je moguće napred-nazad samo u trima prostornim dimenzijama, ali to ne važi i za vreme.„U četvorodimenzionalnom prostor-vremenu, možete da se krećete samo napred u vremenu“, rekao je Liju za LiveScience.Okretanje prošlostiNekolicina stručnjaka, ipak, veruje da je put u prošlost moguć prolaskom kroz hipotetički tunel koji spaja dva dela prostor-vremena – crvotočine. Ti delovi mogu biti različiti univerzumi ili delovi jednog.„Crvotočine su budućnost, crvotočine su prošlost“, kaže Mičio Kaku, autor knjiga „Hipersvemir“ i „paralelni svetovi“ i fizičar Gradskog univerziteta u Njujorku. „Ali moramo biti obazrivi. Gorivo neophodno da se takvoj vremenskoj mašini da energija je daleko iznad bilo čega što možemo da napravimo današnjom tehnologijom.“Ipak, Brajan Grin dovodi u pitanje i ovu teoriju.„Veoma je optimistična ideja da ako 'petljate' s otvaranjem crvotočine možete ne samo proći prečicom od jedne tačke u prostoru do druge nego i od jednog do drugog trenutka“, zaključio je.

Ovaj članak je preuzet sa sajta National Geographic.

SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC PREPORUČUJEMO VAM JOŠ:10 knjiga za koje ljudi najčešće lažu da su ih pročitaliKako izgleda kad se sretnu veoma otrovna zmija i najotrovnija riba na svetu? (FOTO)Čeka nas kosmički fenomen koji nije viđen od 1982. godine5 stvari koje niste znali o SirijiŠta nam pluta očima?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track