NEVEROVATNE SLIKE: U ljudskom telu kao na dalekim planetama

Inspirisane ćelijama čoveka

NEVEROVATNE SLIKE: U ljudskom telu kao na dalekim planetama

Tech -
Dela su nastala uvećanjem najsitnijih delova tela i do 10 miliona puta

HARTFORD - Otkrivanje nepoznatih svetova unutar nas samih.Naučnici i umetnici napravili su hiperrealistične slike, koje na prvi pogled deluju kao pejzaži nekih dalekih svetova, ali su zapravo predstave unutrašnjosti ljudskog tela. Naravno, uveličane i do 10 miliona puta.Slike su napravljene u studiju XVIVO u Hartfordu, a nastale su kao deo projekta pomoći studentima da bolje razumeju ljudsko telo. Umetnici su dobili snimke mikrografa, fotografije i medicinske ilustracije i koristili ih kao osnovu.Uspeli su da naprave slike unutrašnjeg uva, koštane srži, ali i zaštitnih struktura unutar crvenog trakta. Iako su kao osnovu koristili prave slike, svi snimci urađeni pomoću mikroskopa su bez boja, te su oni dodavali svoje boje, senke i nijanse.- Umetnost inspiriše ljude i pokreće ih. Zato smo rešili da uzmemo informacije iz dvodimenzionalnih udžbenika i oživimo ih. Dela koja su nastala su lepa i naučno tačna. Naše animacije omogućavaju ljudima da pojme kompleksne naučne i biološke procese - rekao je Majkl Astrahan, jedan od vlasnika studija XVIVO.

Stereocilija nalik na vanzemaljski kanjonKompjuterski generisana slika stereocilija, izraštaja u srednjem uhu, koji reaguju pokretima na zvuk, a odgovorni su i za održavanje ravnoteže. Takođe, tečnost pretvaraju u električne signale, koji putuju do mozga.

Izbočine virusa liči na svemirski brodUveličan prikaz izbočine virusa unutar ljudskog tela. U citologiji se smatra neregularnim ispupčenjima na ćelijskoj membrani, specifičnim za ćelije koje izumiru.

Mikrovili poput dalekih bićaCrevni mikrovili iz tankog creva, koji su odgovorni za prebacivanje hranljivih sastojaka u krvotok i dalje do jetre i drugih ćelija. Da bi se povećao nivo nutrijenata, svaka vila ima tuce mikrovila.

Kinezin Kao svet pod vodomPrikaz kinezina (žuti objekat u centru), motornog proteina koji je sposoban da se kreće kroz ćeliju. Može da prolazi kroz mikrotubule, vlaknaste proteinske strukture unutar ćelije, koje učestvuju u mnogim ćelijskim procesima - od deobe do transporta određenih hemikalija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track