(VIDEO) KOGA VIDITE NA SLICI? BUŠA ILI KLINTONA? Evo kako mozak prepoznaje ljudska lica
Foto: Youtube/screenshot

Koncentrišite se na crvenu tačku

(VIDEO) KOGA VIDITE NA SLICI? BUŠA ILI KLINTONA? Evo kako mozak prepoznaje ljudska lica

Zanimljivosti -
Optička iluzja izazvana posmatranjem slika Bila Klintona i Džordža Buša pruža važne tragove, esencijalne za otkrivanje načina na koji mozak i oči prepoznaju ljudska lica.

Iluzija se stvara kada se koncentrišete na crvenu tačku koja se nalazi između faca dvojice političara. Ipak, ako posle toga tačku ispod posmatrate duže od jedne sekunde, verovatno ćete videti Klintonovu facu na levoj, a Bušovu na desnoj strani.

Ali, zapravo donje dve slike su identične.

Ova iluzija je ustvari efekat koji se zove nervna ili čulna adaptacija. To je način na koji ljudski mozak razume stvari koje se vremenom menjaju. To je ista vrsta senzacije koju mozak registruje kada čujete glasnu buku, koja isprva deluje veoma glasno, ali posle nekog vremena imate utisak da je postala gotovo neprimetna.

To takođe znači da ako ste gledali u Klintona i onda pogledali u donju fotografiju, verovatno ste odmah videli Buša ili obrnuto.

Ova slika korišćena je u nedavno sprovedenoj studijii, koja je imala za cilj proučavanje mozga i očiju i na koji način ova dva organa procesuiraju ovakve fotografije.

Naučnici su pronašli da neuroni u oku zapravo participiraju u donošenju odluke o tome koju će od dve face mozak prvo interpretirati. Individualni neuroni "fokusirani su" uglavnom na fotografije određene osobe koje osoba prepoznaje.

Kristof Koh, jedan od istraživača, napisao je da je ova sposonost esencijalna za odrastanje i da nam pomaže da živimo i funkcionišemo u društvu iz očiglednih razloga, ali i da takođe pomaže da razumemo sebe i druge.

(Business Insider)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track