(FOTO) KRVAVA REKA NIL: Da li nas čeka Božji gnev, ili postoji naučno objašnjenje za ovu pojavu?
Foto: Facebook Printscreen

Biblijska nauka

(FOTO) KRVAVA REKA NIL: Da li nas čeka Božji gnev, ili postoji naučno objašnjenje za ovu pojavu?

Zanimljivosti -
Nova satelitska fotografija delte Nila u Egiptu pokazuje kako je reka potpuno obojena u tamno crvenu boju, što asocira na biblijsku satrozavetnu legendu u kojoj se Nil pretvorio u reku krvi.

Biblijska legenda o Mojsiju glasi da je pretvorio Nil u reku krvi kako bi svom bratu faraonu pokazao koliko su Jevreji propatili kao robovi u Egiptu. Ipak, ovaj put za ovu pojavu nije odgovoran božji gnev. Satelit "Sentinel-3A" koji je zabeležio ovaj prizor, koristi radiometar koji hvata infracrvene talasne dužine.

Mojsije razdvaja Crveno more (Foto: Facebook printscreen)
Mojsije razdvaja Crveno more (Foto: Facebook printscreen)

Odgovor je u toploti koju zrači vegetacija na ovom području. Satelit, lansiran u februaru, dizajniran je da nadgleda planetarne klimatske promene. Satelit će moći da primeti predstojeće suše tako što detektuje suptilne promene u boji, koja ukazuje da će usevi propasti.

Jedna od najvećih prednosti ovog satelita jeste sposobnost da skenira čitavu planetu za samo jedan dan i da rezultate šalje na zemlju za nekoliko sati, što naučnicima daje detaljniji uvid u klimatske promene i to kako one utiču na okolinu. Ova tehnologija takođe će moći da unapredi i prognoziranje vremenskih nepogoda.

(The Times of Israel)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track